Hangen straks de bezoekers van het Rijn- en Binnenvaartmuseum aan jouw lippen?

MPM GidsenGidsen gezocht

De Stichting Maritiem patrimonium – Patrimoine Maritime beheert een reeks historisch waardevolle schepen zoals Lichtschip nr. 3 West Hinder en de MSI Oudenaarde. Met het Rijn- en Binnenvaartmuseum bestaan sinds kort ook goede contacten om de toegankelijkheid van het patrimonium van onze binnenscheepvaart in al haar aspecten te vergroten. De binnenschepen waarin de collectie van het R&B-museum pronkt verhuisde dit voorjaar naar het Droogdokkengebied. Buiten dat ze doelen en werking delen zijn beide organisaties nu ook buren.

Gastheren en -vrouwen op de museumschepen

De verhalen vertellen die zowel over de omgeving als over de bemanningen, de schepen en hun collecties gaan, leveren massa’s energie in het behoudsproces van accessoires, maquettes tot authentieke schepen. Deskundige gidsen die het publiek tijdens open deurdagen of weekends rondleiden zijn de beste vertegenwoordigers van dat patrimonium. Ze zijn sociaal en communicatief en weten op een overdrachtelijke manier een groep bezoekers bij de rondleiding te boeien met grote en kleine feiten maar ook achtergrondverhalen en anekdotes.

Rijn- en Binnenvaart Museum

Stichting MPM start daarom een tweede reeks opleidingen voor gidsen. Die richt zich voornamelijk op mensen van alle leeftijden en genders die een warm hart hebben voor de scheepvaart en onze nautische geschiedenis op de binnenwateren.

Grondige opleiding

In 36 uur, gespreid over 2 namiddagsessies in 6 maanden, krijgen de gidsenkandidaten alle informatie over de materie van de collecties, de schepen en de rol van de binnenscheepvaart en veel meer. Deze lessen hebben plaats in de Angèle, een van de drie R&B-museumschepen.

Geïnteresseerden zullen nadien een vergelijkbaar opleidingstraject kunnen volgen voor de collecties van MPM: De West Hinder III en de mijnenveger Oudenaarde.

Stichting MPM waakt er ook over dat de gidsen volledig in orde zijn met de regelgeving van vrijwilligerswerk.

Rijn- en Binnenvaart Museum

Kennismakingsdag: 19 november

Info en contactdag gidskandidaten: MPM – Rijn en Binnenvaartmuseum contactdag zaterdag 19 november om 14 uur.
Schrijf je op voorhand in met een mail naar pmallentjer@mpmstichting.be of bel: 0477 345 879

MPM en het Rijn- En Binnenvaartmuseum zijn gevestigd in het Droogdokken gebied aan de noordkant van de Stadshaven /  Kattendijkdok, Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen.
Vlot bereikbaar met De Lijn: Tram 7 of met de fiets.
Parkeren: https://seety.co/nl/parkeerregeling/poi/park-droogdokkenpark-belvedere-antwerpen

Rijn- en Binnenvaart Museum

Stichting Maritiem Patrimonium – Patrimoine Maritime

Foto’s: Els Van Hoof // Pit De Jonge