Roel Ysewyn zet met zijn Gente di Mare-team een lange RYCB-traditie van Fastnet racing voort

Voor zeilers is er een leven voor en na. De tweejaarlijkse Rolex Fastnet Race, is dat. Roel Ysewyn rondde alle kapen in deze onzekere tijden van vernieuwde Belgische pleziervaartreglementen, strikte wedstrijdvoorwaarden en Corona-beperkingen. Het team start met de 40 voets Grand Soleil C ‘Gente di Mare’ op 8 augustus ek. in deze Everest voor zeilers. Voor velen een must, een af te vinken target op hun bucketlist, een avontuur, dé competitie van hun leven. Of een combinatie van dit alles.

Rolex Fastnet Race: grootste vloot ooit

Voor de negen-en-veertigste editie van deze 695 zeemijl klassieker waren 400 plaatsen geboekt binnen het uur. Daarmee is niet alleen een recordsnelheid neergezet voor de registratie, maar is ook het deelnemersaantal aanzienlijk vergroot. Om dit mogelijk te maken fungeert Cherbourg als ‘hub’ zowel voor de aanvoer van de deelnemers buiten de UK, en als finishhaven. Want naast de 185 Engelse deelnemers (die ontsnappen aan de inklaringsformaliteiten en een deel van de Covid19 quarantaine maatregelen) zijn er ook 125 Franse deelnemers plus een rist aan andere nationaliteiten. Goed voor meer dan 3000 zeilers.
Er zijn11 Belgische deelnemers aangemeld, waaronder dus de Gente di Mare onder RYCB-Burgee.

Gente di Mare, zonder voorbereiding geen race

Voor zeilmaker Roel Ysewyn is de voorbereiding al heel lang aan de gang. De race vaardigt zeer strenge voorwaarden uit. Zo moeten voldoende bemanningsleden gekwalificeerd zij. De helft van de bemanning moet in het voorbije jaar race-ervaring hebben over 300 zeemijl en moeten we een safety & rescue at sea opleiding hebben gevolgd. Uiteraard moet de uitrusting aan de strengste voorwaarden, bepaald in de Section 6 van de World Sailing Offshore Special Regulations.
Iemand moet een gelijkwaardige graad van het RYA Eerste Hulp certificaat bezitten. De uitrusting, de samenstelling van de crew, het behalen van de benodigde getuigschriften, plus de instelling om bemanning en boot competitief te maken, vragen heel wat voorbereiding.

Het Gente di mare RYCB-team

Roel Ysewyn
Tom De Jonghe
Tom Apostel
Herman Van Leugenhaege
Stany De Cock

Gente di Mare gaat in de week van 1 augustus nog uit het water voor een grondige onderwaterschoonmaak en inspectie in Breskens. En dan is het koers op Cherbourg waar de deelnemers van -zeg maar- het vaste land verzamelen om tegen de start de oversteek naar Cowes te maken.

Volg de Rolex Rastnet race

Vanaf 8 augustus kan je het Gente di Mare RYCB team volgen via Vesselfinder (HIER)
en tijdens de Rolex Fastnet race zelf dankzij het Yellowbrick tracker systeem (HIER)

Tik Gente Di Mare in de zoekfuncties van de twee tracers om hun positie, koers, snelheid en rangschikking te zien.

Gegevens Gente di Mare

MMSI 205854430.
Zeilnummer: BEL 222
IRC 3 klasse

Rolex Fastnet Race Media

Overzicht van andere media waarmee je de start en de race kunt volgen: HIER

YouTube Rolex world of Yachting: HIER

Facebook RORC: HIER

Instagram RORC: HIER

Start spektakel

Race Start

De eerste start wordt gegeven op 8 augustus om 1200 u onze tijd (1100 u BST). Er worden zeven starten gegeven in anderhalf uur met de laatste om 1330 u.

Volgorde:  Multihulls, IMOCA 60/Class40s, IRC 4, IRC3, IRC 2, IRC 1, IRC Z (onder voorbehoud)