Erik Kiekens: alles is goed in mijn wereld

Boekpresentatie

Erik Kiekens boeide al twee keer een vol RYCB-clubhuis met zijn zeilreisverhalen. Hij zeilde in etappes de wereld rond. Maar er is meer. Veel meer.
De al dan niet uitgesproken belofte om de verhalen op een karakteristieke manier in een boek te gieten is nu uitgekomen.  ‘Alles is goed in mijn wereld’ ligt vanaf 1 december bij de online boekhandelaar. Of op uw nachtkastje, dat kan ook.

De toon is gezet

‘Om 14.15 uur bel ik naar Jeroen om aan te kondigen dat het niet meer gaat, dat ik een medisch noodgeval heb en dat ik vrije toegang nodig heb tot Port Berenice. Mijn stem trilt. Man, wat is het moeilijk om hulp te vragen. Ik stuur een e-mail naar de instanties die mij opvolgen, met de ferme boodschap ‘I hereby declare medical emergency’, en dat ik koers zet naar Port Berenice, en dat ik daar morgenochtend rond 6 uur plaatselijke tijd zal aankomen. Ik bel ook naar Nancy, mijn stem klinkt te zwak, ze verstaat mij niet, ik kan mijn tranen niet meer bedwingen. Ik weet dat ze zich zorgen zal maken. Het spijt me dat ik haar dit aandoe.’

Erik Kiekens over zijn boek

Er zijn al heel veel boeken geschreven over zeilreizen. Maar aan het verhaal van deze – toch wel avontuurlijke – reis heb ik twee thema’s willen ophangen.

Deel 1 ‘Durf’, dat de tocht beschrijft van Oostende naar Australië, gaat over het realiseren van je dromen. Hoe komt het dat sommige mensen hun droom kunnen waarmaken, terwijl die bij anderen voor altijd ondergesneeuwd blijft? Je vindt veel aansporende literatuur, boeken die je zeggen: je móét het doen (of je gaat er later spijt van hebben).

Velen lezen die boeken en leggen ze vervolgens naast zich neer. Dan heb je ook de ‘praktische handleidingen’: die schrijven stap voor stap voor hoe je een droom waarmaakt. Hetzelfde verhaal: waarom schieten sommigen hierdoor wakker, terwijl anderen dit naast zich neerleggen en blijven dagdromen voor de rest van hun leven?

Het brede plaatje

Ik ga als wetenschapper schaamteloos in op zaken die eigenlijk weggelegd zijn voor psychologen, filosofen en relatietherapeuten, om op deze vragen een antwoord te vinden.

Ik zoek het bij opvoeding, erfelijke en niet-erfelijke karaktertrekken, cultuur en samenleving, familie en vrienden en de zeer belangrijke invloed van de liefdesrelatie. Ik ga te rade bij auteurs en figuren zoals Erasmus, Jacques Brel, Thomas Siffer, Sterling Hayden, Christopher McCandless en nog anderen.

Spirituele gevolgen van de blik in de spiegel

Maar de wereldreis heeft mij als mens ook veranderd. Dat begon bij de vaststelling dat ik me op sommige plaatsen in de wereld beter voelde dan op andere. Tijdens lange oversteken had ik veel tijd om daarover na te denken, met de verrassende conclusies die ik graag met de lezer wil delen.

Deel 2 ‘Verlichting’ – gaat daarover, tegen de achtergrond van de tocht van Australië tot aan de Middellandse Zee. De ontdekking van mijn eigen spiritualiteit kan een inspiratiebron zijn voor de lezer.


Alles is goed in mijn wereld

© 2023 Erik Kiekens en Uitgeverij NFP bv, Assenede

D/2023/15.749/01ISBN 9789464943115 – NUR 508

Paperback – 465 paginas – katern met kleurenfoto’s – 14 geografische kaarten

27.95 € – Beschikbaar vanaf 1 december maar je kan nu al online bestellen: https://www.sailinglegrandbleu.com/product/alles-is-goed-in-mijn-wereld/