Boord aan boord met RYCB-topzeilster Eline Verstraelen

Eline Verstraelen Optimist

Het traject dat Eline volgde is er een uit de boekjes. Met broer Jenthe op zeilkamp naar de RYCB-jeugdzeilschool. Met de ruggensteun van ouders en broer op jacht naar de betere prestaties, eerst in Optimist, daarna in Laser.
Voor u zegt: hoe anders? We laten u daarom kennismaken met het traject dat een jonge vrouw volgt om citius, altius, fortius* niet uit het oog (en de geest) te verliezen.

Klungelen in de Optimist in de zeilschool. Daar begint het altijd en overal. Gesteund door haar zeilende ouders doorgeschoten naar wintertrainingen en meer gespecialiseerde stages, gemonitord door de voormalig RYCB-zeilschool mentor Eric van der Voort. Uiteraard volgt dan een racy Opti, dat spreekt.

Eline Verstraelen Optimist

Voor Eline er erg in had startte ze in de Optispring en de Nieuwpoortweek. “De aanbeveling om door te groeien naar de Go Sailing groep kwam vanzelf.” Vertelt Eline. Maar ze wordt gauw te groot voor de Optimist en dan is de overstap naar de Laser 4.7 bijna evident, zeker als je hogere ambities koestert.

Van RYCB-zeilpupil naar talentzeilster

Eline Verstraelen

Eline: “Het is door interesse te tonen dat ik relatief snel werd opgepikt om bij het WWSV Talent team te komen. Wil Van Bladel, de technisch directeur en coach van o.m. Evi van Acker kwam kijken en had me gauw in het snuitje.”
Niet vergeten dat de resultaten er ook naar zijn. Al op haar zestien haalde ze de titel van ‘jeugdzeiler van het jaar, de trofee van het Koninklijke Belgisch Yachting verbond, nu Belgian Sailing, binnen.

In 2018 wordt een topjaar voor Eline in de Laser 4.7: 2de in het EK in Griekenland, 1ste in het OBK in Oostende, 4de in het WK in het Poolse Gdynia, 1ste in de Nieuwpoortweek.

Ondertussen stapt ze over naar de Laser Radial, waarmee ze zich in het kielzog van Evi van Acker en Emma Plasschaert aandient. Het zeilen wordt hiermee net geen full time bezigheid, ondersteund door WWSV en Sport Vlaanderen.

De kalender staat bomvol training, stages en wedstrijden over de hele wereld: La Semaine Olympique Française (31ste); U4 Workum (1ste dame, 2de overall); EK Laser Radial Youth, Griekenland (2de); Youth Sailing World Championships, Polen (8ste) Olympic Test Event, Enoshima, Japan, (36ste). Dat levert haar dan ook een eretitel als Sportambassadeur van Kapellen

Eline Verstraelen

Zeilkwaliteit botst tegen de Corona muur

Een ambassadeur dit intussen uitblinkt in plannen. “Door mijn topsportstatuut kan ik deeltijds studeren en deeltijd zeilen. Hoewel dit laatste wel is opgesplitst in natte en droge training, fietsen, lopen, fitness en workouts horen daar gewoon bij. Ik studeer Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen wat goed is te combineren.”

En toen sloopte Covid-19 de poten vanonder een zo belangrijk jaar. “Het was een jaar van vooral online les volgen en, in zoverre het mogelijk was, trainen. Behalve Kieler Woche delen 1 en 2 (15de en 31ste) waren er geen wedstrijdstrijden. Met de familie kan weer wel worden gezeild, maar dat is quality time zonder wedstrijdstress. Voor iemand met competitieambities is dit dus een ontgoochelend jaar en zoals iedereen vraagt Eline zich af waar het naartoe gaat.

Eline Verstraelen

Eline gaat voor de top, niets minder

Eline “Er staat in 2021 een vol zeil- en wedstrijdprogramma klaar met trainingen in Portugal en Lanzarote. De eerste grote wedstrijd van het jaar -de Prinses Sophia in Spanje-  is al afgeblazen. Het valt te bezien of de Semaine Olympique Française in Hyères van midden april wel zal plaatshebben. Er staat druk op de ketel, want sommige landen moeten hun afvaardiging voor de Spelen nog selecteren en dat kan alleen maar op basis van wedstrijdresultaten. Bovendien is het wachten op een nieuwe technische directeur die mee het programma gaat uitstippelen voor 2021 en volgende.

“Ik kan zeker nog op alle vlakken verbeteren, “ geeft Eline toe. “Er is nog een lange weg te gaan. Als ik er één verbeterpunt moet uitkiezen is het toch het zware weer de baas te blijven. Uithouding en techniek in het hangen om bij te kunnen blijven met de top van de senioren dames moet beter.”

Eline Verstraelen

Tickets to ride

Hoe dan ook: Eline Verstraelen is er rotsvast van overtuigd dat er een ticket voor haar klaarligt voor de OS in Parijs 2024 (et het zeilen in Marseille) of Los Angeles 2028 (met het zeilen in Long Beach). Nadien kan ze zich volledig op haar meer aardse carrière focussen. Want we weten allemaal wat een Olympische zeilmedaille opbrengt. Deze zomer wil zeker nog langsgaan bij de RYCB-zeilschool om haar enthousiasme met al die pupillen te delen. We houden u op de hoogte.   

Eline Verstraelen zit in het pré-Olympische Talent Team van WWSV. Andere RYCB-leden Isabelle Dompas (Laser Radiaal) en Brecht Zwaenepoel (Laser 4.7) zitten in het Talent Team.

Volg Eline op haar Facebookpagina

* : Citius, altius, fortius: het Latijnse motto van de Olympische Spelen: sneller, hoger, sterker.

Eline Verstraelen wordt gesteund door