Eindelijk…

Maandelijkse logboeknotities van Luc De Graef, RYCB-Voorzitter

Stilaan is het weerbeeld gelukkig wat beter geworden, ook al zou het nog wat beter kunnen, en zijn de activiteiten crescendo gegaan.

Go west

Tijdens ons verblijf in St.-Katharine Docks van London hebben we onder volle zon kunnen genieten van deze bruisende stad. Een uitstap naar het nabijgelegen Greenwich, met zijn rijk maritieme verleden, blijft steeds weer een leuke verpozing. De wandeling door het groen naar The Royal Observatory met mooi zicht op London was rustgevend en inspirerend tegelijkertijd.

De uitbater van de St.-Katharine Docks jachthaven was zo vriendelijk om ons een drink aan te bieden op de ponton middenin te haven. Daar waren we in goed gezelschap van een hele reeks Belgische zeilers van BZYC en WSKLUM.

Op de terugweg, tijdens de gezellige, en van nodige spijs en drank voorziene, debriefings, rijpte de idee  om aan het begin van het volgende seizoen een RYCB-clubtocht te gaan organiseren.
Londen blijft een populaire bestemming, en het iets dichterbij gelegen Chatham met de historische maritieme site is wellicht een andere mogelijke bestemming.

Diverse leden hebben me ondertussen aangesproken en hun interesse betoond om deel te nemen aan zo’n seizoens-openingstocht. Wordt zeker vervolgd.


Tom Waes: RYCB cursist

Op het Galgenweel is er behoorlijk wat activiteit en hebben we Tom Waes al enkele malen mogen ontvangen.  Hij scherpt zijn zeilskills aan op diverse boottypes, om zo stilaan de stap te zetten naar zeilen met een kajuitjacht.

Tom heeft immers een mooie Bestevaer in bestelling, waarmee hij boeiende plannen heeft vanaf volgend jaar. We danken Tom om bij de RYCB-zeilschool zijn eerste stappen – of beter eerste rakken te zeilen- in de zwaardboten.

Opnieuw het bewijs dat wie op het Galgenweel leert zeilen, alle oceanen aankan.


De nieuwe steiger van de Jachthaven voor het clubgebouw ligt er. Samengesteld uit robuuste stalen profielen zal deze steiger beter bestand zijn tegen de deining. De officiële inhuldiging vindt plaats in juni.

Antwerpse J/24 pool

De Antwerp Challenges (AC) zijn van start gegaan. Er zijn er al drie van de zeven reeksen, met telkens drie manches gevaren.

Er wordt van jewelste gezeild met die J/24’s! Laat ons niet vergeten dat de AC ook open staat voor andere types boten.

Veel dank aan Boris Peleman voor het maken van de leuke drone beelden tijdens de wedstrijden. Klik hier om de reel te bekijken.

De voorbereidingen voor de Schelderegatta en Scheldetour draaien op volle toeren. De mogelijkheid om terug de Schaar van Valkenisse op te nemen in de wedstrijdbaan bestaat en wordt verder onderzocht.

Carl Winters’ viering

Op 22 mei had ik het genoegen om op de clubavond de huldiging van Carl te mogen aankondigen en begeleiden. Zijn verleden als lid, als bestuurder, als voorzitter, als zeiler, bezieler is zelden gezien. En nog steeds blijft hij zich op bescheiden en doordachte wijze inzetten voor onze club.

Toen ik begin dit jaar mijn kandidatuur als voorzitter toelichtte op de bestuursvergadering heb ik letterlijk het volgende gezegd: “In de voetsporen treden van Carl is geen sinecure (en dat is nu al het understatement van het jaar), ik zal dat proberen te doen met respect en nederigheid, want wat hij realiseerde is niet te onderschatten en is van grote waarde gebleken voor RYCB.”

En dat bleek eens te meer te kloppen na het aanhoren van diverse getuigenissen en het bekijken van het vele beeldmateriaal uit een ver en nabij verleden.

Veel dank ook aan Evelyne, de lieve echtgenote van Carl, die op discrete wijze zijn pad deelde en deelt.

Luc De Graef

Voorzitter