RYCB tribune bij de doop van de elektrische OP STROOM veerboot

Op Stroom MDK doop

Hoewel ze al tien maanden in de vaart was, werd de Op Stroom op 25 oktober gedoopt met het ritueel uit de nautische overlevering. Meter Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK sloeg de champagnefles stuk terwijl ze wenste dat bemanning en schip van een behouden vaart zouden genieten.

Minister Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit & openbare werken, zag dat het goed was. Gasten genoten van het spektakel vanaf het RYCB Clubhuis.

Bekijk de videoreportage van MDK hieronder.

Elektrische veerboot

Op Stroom

De Op Stroom meet 30 bij 9,5 meter, steekt 3,25 meter diep en kan met haar elektrische aandrijving 18 km/u halen. In de wachtcabine en op dek is er plaats voor 150 passagiers en 75 fietsen. Qua kenmerken lijkt ze sterk op haar zusterschip, de Marnix Van Sint Aldegonde.

Het schip ‘tankt’ elektrische spanning via een zware stekker en kabel aan de ponton op Linkeroever.

Nieuwe uurregeling veerpont

Beide schepen spelen een belangrijke rol in het duidelijk toenemend voet- en fietsverkeer tussen Antwerpen rechter- en linkeroever. Het is dan ook geen toeval dat Op Stroom net nu gedoopt wordt.

In 2024 wordt de uurregeling in fases uitgebreid.
Eerst vanaf 06.00 uur (Linker- naar Rechteroever) en een laatste vaart Rechter naar Linkeroever om 23.15 uur.

In de tweede fase zullen opnieuw twee veerboten om het kwartier varen tijdens de pieken tussen 7.00 uur en 18.15 uur en tijdens het weekend of op feestdagen tussen 10.00 uur en 21.15 uur.
Buiten deze piekmomenten zal er één veer om het halfuur varen. Er is geen middagonderbreking.

Hiermee wordt het voor wandelaars en fietsers aantrekkelijker om naar de RYCB en de Jachthaven Antwerpen Linkeroever te komen.

Uurregeling veerdienst St-Anna

RYCB hospitality

Gastheer Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust koos het RYCB Maritiem Centrum als uitgelezen locatie om haar gasten te ontvangen. Zij konden de doopceremonie goed vanachter de muurhoge vensters op de hoogste verdieping -zaal Fort Isabella- volgen, maar ook via het gesloten videostreaming circuit. Uiteraard verzorgde The Jibe de nodige natjes en droogjes in stijl.  

Foto’s: Georges Janssens en MDK // Video: MDK