Isabelle Dompas: zeilcompetitie bijsturen voor de studies en toch scoren  

Isabelle DompasNu ze verpleegkunde kan studeren, draaide Isabelle Dompas (RYCB) haar wedstrijdambities bij. Daarom verliet ze het WWSV Talent Team.

Ze wil nog het uiterste halen uit haar ILCA 6 (Laser Radial), maar dan vooral de Europacups en de nationale wedstijden. De eerstvolgende wedstrijden zijn Workum, de U4 in september, en eventueel een Europacup in Oostenrijk. Ze hoopt mee te kunnen trainen met de ILCA-ploeg van de SNEH. Die gaan naar Bretagne en sparren daar met de Franse ILCA zeilers.

 

Europacup Warnemunde 2022

Maandag 4/07 was onze eerste trainingsstage, met al meteen een stevige wind! En zo was de hele week, 20 knopen westenwind en regenachtig, met af en toe een zonnetje. DUS aardig wat golfslag. Tijdens de voorafgaande trainingsdagen konen we prefwedstrijdjes draaien met de Franse ploeg.

ILCA Europacup Warnemunde4 Dagen wedstrijd – of toch niet?

Van bij de eerste dag zou een depressie boven Denemarken te zwaar kunnen worden voor de races. Toch wou Yves Brasseur, de SNEH coach, het water op. Twee uurtjes als training. Bleek dat de winddruk enorm meeviel. Meer en meer zeilers kwamen het water op.

Na anderhalf uur was het gedaan met de pret. In de storten tot over de 30 knopen zag ik overal mastjes rond me heen knakken. Gelukkig wist Yves heel goed wat hij deed. Hij had het zien aankomen, dus zijn we op tijd naar binnen gevaren. Best pittig dat rak.

Zware condities

De dag erop zijn we meteen op het water gegaan, met een planning van 3 reeksen.

Die kwamen er ook wel, maar niet na heel lang wachten. Door de golfslag krabde het anker van het startschip voortdurend. Ik heb ook enkele zeilers zien overgeven tussen de manches van de misselijk makende lange golven!

Isabelle >Dompas1ste in de min 21 jaar

Bij de vrouwen werd de gekende Deense Wereldkampioene Anna Munch 1 ste met veel voorsprong. Ik zelf werd 7de . In de 1ste reeks werd ik toch nog 9de ondanks ik twee keer ben omgeslagen door de hoge golven. Reeks 2 werd ook een 9, en reeks 3 een 6de plaats op in totaal 17 meisjes in de ILCA 6)

Verrassend genoeg was ik eerste gekwalificeerd in de categorie onder 21 jaar.

Slechts drie reeksen

Bij de mannen zijn de 3 reeksen goed gegaan. Matisse Pintelon (RBSC) heeft in reeks 1 een 2de plaats gevaren, en in reeks 2, een 1ste plek (bij de mannen) maar spijtig genoeg in de 3de reeks een UFD. Die werd niet afgetrokken want de dagen erop werd er niet meer gevaren door te veel wind. Uiteindelijk finishte hij 7de van de 15 mannen in de ILCA 6 (Radial).

David Balcaen werd 9ste. Heel raar want hij is niet op het water geweest door de vele wind.

Tekst: Isabelle Dompas