Marc en Thibaud De Meester: sportief 470-zeilen moet vooral prettig blijven

VADER EN ZOON DE MEESTER BEHAALDEN BRONS in het voorbije Open Belgians in de 470-klasse bij RYCB Galgenweel. Zeilplezier in hun BEL 7 Bel7buth is hun grootste drijfveer.

Van Laer is ongenaakbaar

Ondanks de zwakke wind op het al zo windgrillige Galgenweel toch nog zes manches te laten zeilen, dat is er niet veel gegeven. Zo klonk de teneur van de kleine maar fijne groep 470 zeilers die op 4 en 5 september hun Belgian Open zeilden.  
9 Boten, inclusief een Frans en een Nederlands team en een harde strijd voor de medailles.
Vijf manches op zaterdag, ééntje met héél weinig wind op zondag. Mét felicitaties aan het RYCB-Race & Rescueteam.

Heel gauw was duidelijk dat het duo Pieter van LAER Michel LEFEVRE zoveel ontzettend veel techniek en tactiek combineren dat ze met niets dan ééntjes ongenaakbaar waren.

Olivier ARONI en Thomas de PRYCK van de l’Eau d’Heure werden tweede.

De Meesters’ zijn masters

Dan komt met twee puntjes verschil het duo Marc en Thibaud – vader en zoon- de Meester in ons RYCB vizier. “Papa is bijna opgegroeid aan het Galgenweel, “vertelt Thibaud.
“Hij is nog begonnen in die houten Cadetten, samen met zijn tweelingsbroer Jan. Later is hij met mijn mama, Anne van Droogenbroeck overgestapt naar de 420. Ze behaalden titels in diverse Benelux kampioenschappen. Op mijn zes jaar kwam ik mee aan boord, maar dat was duidelijk te hoog gegrepen.”

Zeilmicrobe slaat aan

Op zijn dertiende ging Thibaud met hernieuwde moed naar de RYCB-zeilschool, waar deze keer de microbe wel beet.

“Samen met Tom Winters stapten we uit de 420 over naar de 470. We gingen naar jeugd EK’s en WK’s. Daar scoorden we goed maar niet echt top. Het moest een combinatie blijven van plezier maken, sportief alles geven, maar ook voldoende ruimte te houden voor privé en studies.”

Leeftijdscategorieën

Marc en Thibaud bewaken over de gebalanceerde mix van sportief zeilen en het plezier bewaken. “We zeilen vaak kermiskoersen in Frankrijk en Duitsland en mikken vooral op Masters regatta’s in deze Olympische klasse. Daar finishen we meestal in de top tien en daar zijn we best tevreden over.” Vertelt Thibaud.

Om aan de 470-Masters te kunnen deelnemen moet de opgetelde leeftijd van de bemanning boven de 75 jaar liggen en mag de stuurman niet jonger zijn dan 35. Er is ook een grand-Master en grand-grand Master cup, wat iets zegt over het doorschuiven van de leeftijdsgrens in deze eenheidsklasse.  

Gezond zeilprogramma

De De Meesters’ zijn zich heel bewust dat ze in deze bemanningsconfiguratie nooit bij de top van de klasse zullen behoren. Zeker de 470 zeilers met Olympische aspiraties zijn niet alleen absolute topsporters, ze leven vrijwel uitsluitend voor die ambitie.

“Ik ben intussen vader geworden, ik werk en het moet plezant blijven.” Lacht Thibaud.

Dit BK bij RYCB Galgenweel was overigens voor de De Meesters de eerste regatta in 2,5 jaar. Een schouderblessure, Covid 19, tel maar op. Maar ze kijken nu uit naar de 470 masters volgend jaar op het Balatonmeer in Hongarije.   

Lees HIER meer over de 470-klasse: http://www.470.org/

Foto’s: Bernard De Keyser