Buitengaats-tocht van KR&ZV De Maas vertrekt vanuit RYCB Clubhuis

De Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas uit Rotterdam startte dit jaar haar “Buitengaats” tocht met de jachten van haar leden bij RYCB. Deze clubtochten zijn sinds 2001 een echte traditie, jaarlijks werken een team van vrijwilligers een sluitend programma uit.

Buitengaats 2023 zou kennis maken met Vlaanderen, zowel binnendoor – voor de motorjachten- als buitenom voor de zeegaande motorjachten en zeiljachten.

Het scenario -vertaald als een 89 pagina’s dik programmaboekje- is indrukwekkend: aan alles is gedacht, ligplaatsen en diners op de diverse stopplaatsen zijn gereserveerd en het draaiboek bevat alle nuttige, nautische informatie.

Maar ook saillante details zoals correcte vlagvoering en etiquette. Inclusief -uiteraard- achtergrondinformatie van de routes en de stop-over plaatsen. De diners en de georganiseerde bezoeken zijn eveneens netjes opgelijst.

Waar de bijzondere aandacht voor chocolade (winkels, musea, atelierbezoek) vandaan komt blijft voorlopig geheim.

Startdiner en bloemstukken

Bij het excuise startdiner in het RYCB Clubhuis maakten alle deelnemers nauwer met elkaar kennis en werden de grote lijnen van de tocht uiteengezet. Voorafgaandelijk aan iedere etappe wordt een palaver gehouden.

Bij zijn bedankingswoord benadrukte Bernard De Keyser, secretaris-generaal van de RYCB het belang van de jarenlange samenwerking tussen beide verenigingen. Met name is het RYCB Race & Rescueteam bij de grote evenementen in Scheveningen, zoals het World Sailing WK, steeds present.


Samen even jong

Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas bestaat net als de Royal Yacht Club van België binnen in 2026 haar 175-jarig bestaan. Net als bij de 150ste verjaardag wordt gekeken naar een gezamenlijk moment om dit jubileum feestelijk te omkaderen. 

Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas