De erfenis van de Belgica expeditie – 125 jaar later

Adrien de GerlacheRYCB 125 jaar BELGICA – causerieën

Bij het vertrek voor een lange reis sluit een hoofdstuk en gaat er een nieuw open.
Leonie Mols – Osterrieth zet op 15 augustus 1897 haar poulain, de ambitieuze jonge marineofficier en wetenschapper Adrien de Gerlache fors in de bloemetjes in het RYCB-clubhuis. Op de rede ligt de Belgica voor anker, klaar voor vertrek. Met de RYCB-wimpel in top.
Het optuigen van ‘l’Expedition Antarctique Belge’ was titanenwerk. Niemand weet op dat moment hoe het avontuur in het ijs zal aflopen.

Mede door de invloed van mevrouw Osterrieth en haar entourage zullen er voor het eerst mensen overwinteren op dit volkomen onbekende, barre continent. Adrien de Gerlache en zijn team zetten een belangrijke stap, niet alleen qua ontdekkingsreis en avontuur, maar ook op wetenschappelijk vlak.

Doorlevende aandacht voor Zuidpool

De Belgica keert twee jaar later in het voorjaar terug naar de club. Het succes van de expeditie en de resultaten van de onderzoeken zijn het startsignaal voor meer onderzoek, verdragen en expedities. De rol van België kan nauwelijks onderschat worden. Adrien de Gerlaches’ zoon, Gaston, ijvert voor nieuwe poolbases: de Koning Boudewijnbasis in 1957 en de heropbouw van een nieuwe basis met dezelfde naam in de jaren zestig.
De familie de Gerlache de Gomery blijft zich tot op vandaag inzetten voor de belangen van het Zuidpoolgebied en de baanbrekende rol van Adriens’ expeditie.


Prinses Elisabeth Basis

RYCB-CAUSERIE & DINER WOENSDAGAVOND 26 OKTOBER

Programma:

18u00: walking verwelkoming met cava en hapjes

De RYCB biedt Bernard baron de Gerlache de Gomery het erelidmaatschap van de club aan.

GASTSPREKERS

Nicolas Van Hoecke – International Polar Foundation

Nicolas van Hoecke - International Polar Foundation

In de presentatie gidst Nicolas Van Hoecke je door de oprichting, groei en projecten van de International Polar Foundation (IPF). Hij gaat uiteraard ook in op de werking van het Princess Elisabeth Station (PEA), de eerste en enige zero-emissie basis op Antarctica. Hij geeft – zonder technische of wetenschappelijk jargon- exclusief inzicht in de nieuwste technologische ontwikkelingen van de PEA, nieuwe projecten en de samenwerking met de verschillende stakeholders.

Nicolas Van Hoecke werd in juli 2021 Managing Director bij de IPF. Samen met Alain Hubert, de IPF-oprichter, beheert hij de activiteiten en ontwikkelt hij nieuwe ambitieuze projecten voor de Stichting. Nicolas focust zich op het volgende hoofdstuk van IPF dat dit jaar twintig jaar bestaat. Nicolas studeerde Communicatie aan de Université Libre de Bruxelles. Voor zijn functie bij de IPF bekleedde hij diverse senior managementfuncties bij multinationals in Europa en Azië. Hij begeleidt start-ups die duurzame technologieën ontwikkelen.

De International Polar Foundation ondersteunt poolwetenschappelijk onderzoek voor de bevordering van kennis, de bevordering van geïnformeerde actie tegen klimaatverandering en de ontwikkeling van een duurzame samenleving.

Lien de Ruyck

 

Lien De Ruyck

Lien daagt je uit een avontuurlijk leven te leiden en met frisse verwondering naar de wereld te kijken.  Ze verdiept zich in regeneratieve klimaatverhalen. Haar impressies beschrijft ze in haar boek Off-Grid Adventures dat deze dagen bij Lannoo verschijnt.
Geen enkele andere plek wist auteur, onderzoeker en wereldreiziger zo te raken dan Antarctica.
Ze brengt er persoonlijke impressies over.  Binnenkort vertrekt ze op internationale poolexpeditie met Sea Women Expeditions naar Arctisch Noorwegen.

 

Mike Louagie

Mike LouagieMike Louagie combineerde zijn liefde voor zeilen en passie voor fotografie. Een van de opdrachten voor een expeditie rederij bracht hem tot in het hart van het Belgica gebied op de Zuidpool. Het bracht hem tot verfrissende inzichten in de relatie tussen de ongerepte natuur en het snelgroeiende cruise toerisme.

Sindsdien laat de poolmicrobe hem niet meer los en heeft hij zich gespecialiseerd in Arctica en Antarctica. Uit zijn reportages spat de verwondering voor dit majestatische continent, maar ook de fragiliteit ervan.

 

 


Belgica menu

De causerieën worden afgewisseld met een heerlijk diner, geserveerd door The Jibe en geïnspireerd op het officiële menu van 125 jaar geleden, bij het vertrek van de Belgica expeditie.

Verwelkoming: Cava en hors d ‘oeuvre variés

  • Bavarois van bloemkool met grijze garnalen en lompvis
  • Vismousse in krokantje kaviaar van Breydelham en Rucola-olie
  • Dim sum black sweet chili
  • Ere-lidmaatschap Dhr. Bernard baron de Gerlache de Gomery

Belgica menu

Voorgerecht

  • Saumon du Rhin Sce Vincent
  • Presentatie International Polar Foundation 

Hoofdgerecht

  • Filet de Boeuf à la Parisienne
  • Presentatie Polar Stories

Dessert

  • Glace Antarctique

 

Tarief: €65,- p.p. – dranken à la carte

Reserveer hier:

 

Foto’s: © archief RYCB + Mike Louagie + International Polar Foundation