Benelux Kampioenschappen: zeecondities op de Grevelingen garandeerden puike competitie

BENELUX KAMPIOENSCHAPPEN 2021
De windgoden waren het Benelux kampioenschap zeer genegen dit jaar. Een pittige bries op zowel zaterdag 14 (3/4 Bft) als zondag 15 (4/5 Bft) augustus maakte het mogelijk om iedere dag 4 manches te varen.

Het kampioenschap bij Scharendijke op de Grevelingen ontving 45 boten in de klassen Contender (6 deeln.), Snipe (9 deeln.), Musto Performance skiff (7 deeln.), Finn (14 deeln.) en Laser Radial (9 deeln.). Opnieuw tekende de RYCB als co-organisator en stonden onze mensen mee in voor wedstrijdleiding en race & rescue begeleiding op het water.

Voor een aantal klassen was dit event er net te veel aan, want ook vele Europese en Wereldkampioenschappen worden in deze periode gevaren. Wat zeggen ze ook alweer van de afwezigen?

RYCB zeilers

Luca Dandois (RYCB) zou met Tibo Stevens (RBSC) strijden om de derde plaats, toen bleek dat de Nederlander Wilmar Groenendijk niet van plan was zijn overwinning weg te geven aan zijn landgenoot Martin van Olfen.

Maar in de zesde reeks kapseisde Luca en kreeg hij zijn boot niet recht door schade aan de mast. Hij dreigde onderkoeld te geraken en werd gerecupereerd. Maar daarmee kwam er een eind aan zijn tochwel stabiele voorgaande reeksen: 4/4/4/3/4.

Strijd bij de Finn

Paul Goossens verdedigde de RYCB burgee in de goed vertegenwoordigde Finn klasse, waaronder vier nieuwkomers. Oppassen met deze uitdrukking, want daar zit Olympisch Finn zeiler en profzeilcoach Filip Willems bij. Jawel, de groei van de klasse gaat verder.

Vier zeilers kwamen afwisselend als eerste over de finish wat goed aangeeft dat er om iedere meter is gevochten. De Nederlander Chris Frijdal (Ned) bleef op zondag erg consistent door drie van de vier reeksen te winnen. De mindere reeks werd afgetrokken.  

De Schouwen Beveland trofee die de gemeente inzet voor de winnaar in de grootste klasse van dit evenement ging dan ook naar Finnwinnaar Chris Frijdal (NED 111)  

Context

“Het was niet wat we gewend zijn,” zegt Pierre Philippe Gilard van het R&R team. Natuurlijk zijn er nog de COVID19 maatregelen. “We kregen pas een week voor het evenement groen licht omdat we een strak projectplan konden voorleggen.”

De overheid kwam controleren of de organisatie zo goed was als ze in het plan hadden voorgesteld. Achteraf liet de gemeente weten dat het exemplarisch was.

Volgend jaar viert het Benelux Kampioenschap in Scharendijke haar 50ste editie. Reden te meer om alle zeilen bij te zetten en massaal deel te nemen.  

Benelux Kampioenschap 21: Resultaten

Snipe: https://bit.ly/3sOVo2W

Finn: https://bit.ly/3gwgC0w

Laser Radial: https://bit.ly/3ziSg1t

Contender: https://bit.ly/2XM7ePG

Musto Performance Skiff: https://bit.ly/2XQFfhP

Foto’s: © Tomi Neuman
Organisatie: S.V. Scharendijke en RYCB.