51ste Benelux Kampioenschappen en Open Belgisch Kampioenschap Finn

Scharendijke 11 ~ 15 augustus – 11 eenheidsklassen

De Benelux Kampioenschappen in Zeeland zijn voor de 51ste keer het zeilhoogtepunt voor de Belgisch – Nederlandse eenheidsklassezeilers. Opnieuw slaan hier de Royal Yacht Club van België de handen in elkaar met de Watersport Vereniging Scharendijke.
11 Eenheidsklasse zwaardboten gaan de match aan in onvervalste ‘België/Holland’-stijl op het open vaarwater van de Grevelingen. Bovendien voegt de Belgische Finnklasse haar jaarlijkse Open Belgisch kampioenschap aan het al zo indrukwekkende programma toe.

Klassen

Benelux Kampioenschappen

De ambitie van het Benelux Kampioenschap is gericht op zeilers in open zwaardboten voor zowel populaire eenzitters als tweezitters en voor alle zeilersniveaus.

Eenzitters: Finn, Contender, RS Aero, Europe, ILCA 4, ILCA 6, ILCA 7,  Musto Performance Skiff

Tweezitters: RS Feva, Snipe, RS 500


Planning

Scharendijke aan de Grevelingen ligt centraal voor de meeste zeilers uit Noord en Zuid.  Ook het moment is niet toevallig: midden augustus is de start van de meeste najaarswedstrijden. De zeilers/zeilsters staan dan op de top van hun prestatievermogen. Na vijftig jaar blijkt overigens dat de match tussen de Belgische en Nederlandse zeilers een stevige boost geeft aan die prestaties.

Tien eenheidsklassen komen in het weekend van 12 en 13 augustus aan de start. De Finn klasse vaart als elfde simultaan in het weekend mee, maar gaat verder op 14 en 15 augustus met extra manches.


Locatie

De jachthaven van Scharendijke fungeert als paddock en kan de grote en diverse vloot optimaal ontvangen. Het westelijk gedeelte van de Grevelingen, een afgedamde zeearm van de Noordzee, biedt open water en ongestoorde wind.

De Alpha course ligt tussen de Stampersplaat-, de Hompelvoet- en Dwars-In-de-Weg eilanden en de Brouwersdam. De Beta course ligt tussen de Brouwersdam en de kust van Schouwen-Duiveland vóór de haven van Scharendijke.

Er loopt geen getijdenstroming en zelfs bij zwaar weer blijft de golfslag beperkt en goed bezeilbaar. Ideaal zowel op vlak van onthaal in en rond de haven als op vlak van zeilcondities op het water, dus.


Programma (*)

DataKlassenReeksen (*)EventAfter Sail
Zaterdag 12 augustusalle klassen4 racesAsian Night
Zondag 13 augustusalle klassen3 racesPrijsuitreiking alle klassen
excl. Finn
Belgische friet
Maandag 14 augustusFinn4 racesHappy Hour
Dinsdag 15 augustusFinn3 racesPrijsuitreiking OBK Finn

(*) Wedstrijdreeksen in functie van de weer- en windcondities

De nadruk ligt op een gastvrij en efficiënt onthaal, een toporganisatie op het water met banen die naar maat van de klassen, van de zeilers en van het weer worden uitgelegd.


Benelux Kampioenschappen 23
Open Belgian Championship FINN class

  • Info en inschrijvingen
  • Organisatie: Watersport Vereniging Scharendijke en Royal Yacht Club van België.
  • Venue: Watersport Vereniging Scharendijke  – Haven Kloosternol 5 4322 AK Scharendijke , Zeeland.
  • Website