Benelux Kampioenschap + OBK Finn – Scharendijke

Het 51ste Benelux kampioenschap dat traditiegetrouw midden augustus in Scharendijke plaatsvond, onderging het vreemde effect dat vele andere wedstrijden ook zien: van de 11 geplande eenheidsklassen kwamen er maar 4 met een representatief aantal deelnemers aan de start. Contender, RS Aero, IlCA en Finn. Deze laatste ‘gentlemens class’ koppelde haar Open Belgisch Kampioenschap aan het event. Want, zo luidde het: het open water van de Grevelingen zorgt voor uitstekende zeilcondities waar ook de wat minder ervaren zeilers competitief kunnen op meedraaien.

Zeeuwse condities

12 en 13 augustus waren qua windcondities anders niet mals: met stoten uit het zuiden boven de 25 knopen op het meest open watervlak tussen de eilanden Stamperplaat, Sta in de Weg en Hompelvoet werd het voor velen een tandje bijsteken. Zeeland toonde zich van zijn meest variable kanten met dichte plensbuien, afgewisseld met kraakheldere wolkenhemels.

Resutaten

Bij de Contender liet Kees Storm (NED) zich niet van zijn eerste plaats wegdrummen. Roel Peerlinck (BEL) kwam vooral in de tweede zeildag aardig in de buurt en finishte tweede over all. Vincent Klap (NED) werd derde met een punt verschil op de nummer vier.

Wilmar Groenendijk (NED) hoefde zijn laatste reeks in de ILCA 6 niet eens af te maken, zo zeker was hij van de eerste stek.

Behalve dar Robert Moorman (NED) tot verassing van velen in deze jonge klasse het kampioenschap domineerde, was vooral de strijd tussen vader en dochter De Ripailsel (BEL) best spannend. Temeer omdat Anouck voor een keertje met de 9m2 tuigage zeilde. Anouck klopte haar vader Boris in de laatste manche, net die met de minste wind.

Open Belgisch kampioenschap Finn

Om kort te gaan: had Wietse Zetsema (NED) in de twee laatste van de vier dagen gebleven, had hij dan de indrukwekkende reeks van paaltjes die hij zaterdag en zondag aan elkaar reeg kunnen vervolledigen? “Wij lagen op dezelfde koers, vrijwel boord aan boord bij de boei.” Vertelde Sebastien Godefroid. “Ik kon hem alleen maar zien van me wegvaren, hoger en sneller dan wie ook.”. Sebbe gaf ook toe dat hij training mist.

De strijd om de kampioenstitel begon dus maandag opnieuw. Eerst zag het er naar uit dat het een match tussen Sebbe en voormalige BK Sigurd Vergauwe zou worden, maar dat was buiten het snel gegroeide talent van Cees Scheurwater gerekend. Die was nauwelijks uit de top vijf van de manches weg te houden.
Godefroid kampioen, Scheurwater twee en mee op de foto achter een Belgische vlag, Vergauwe drie.

Feed back

Na meer dan vijftig edities en de langzaam maar zeker gegroeide samenwerking tussen de RYCB (Race & Rescue) en de Watersport Vereniging Scharendijke is het tijd om het concept tegen het licht te houden. Over de accommodaties in en rond de jachthaven en de vaarkwaliteiten van de Grevelingen bestaat geen twijfel. Dat er in en rond het charmante clubhuis veel sfeer kan gebouwd worden ook niet.
De kwestie zal zijn om dit evenement zijn plaats te geven in de steeds drukker wordende wedstrijdkalenders – uiteraard in overleg met de klassen- en de kwaliteiten van het programma op te vijzelen tot boven het gemiddelde.

Tekst / Foto’s: PDJ

Benelux Kampioenschappen + OBK Finn organisatie: RYCB-Race & Rescue + Watersport Vereniging Scharendijke

Powered by
Auto natie Group || Suzuki Marine Belgium || BoBat boating services || Riba Trailers || Optiteam