Ben Van Cauwenbergh wint German Open 2.4mR klasse

Als de zeilkriebel niet wil ophouden, dan zijn er altijd opportuniteiten. Zo ook voor de ervaren kielboot-zeiler en RYCB-lid Ben Van Cauwenbergh.
“Ongeveer een jaartje geleden vond ik een interessante tweedehands 2.4mR. Het leek me een klasse boot die een vervelend probleem omzeilt: mijn voortdurende spierpijnen.”
De zoon van Anna Brabants, de jongere zus van Jeanne, ontsnapte ben niet aan een carrière in het ballet. Als solist, balletregisseur en choreograaf bouwde hij een gelauwerde internationale loopbaan uit. Maar dat gaat niet zonder een overbelasting van spieren, gewrichten en pezen. Dus kijkt de bevlogen zeiler Ben uit naar boottypes waarin tactiek een minstens even groot aandeel heeft in het competitieverloop als de fysiek.

Is een zwaar hoofd een voordeel?

Hoewel het naar Bens’ eigen zeggen, met licht weer op eerste dag niet zo best ging, zette hij met  2/5/2/1/(8)/4 het sterkste gemiddelde bij de Verein Seglerhaus am Wannsee  (Berlijn) neer. Beter dan Libor en Zirkelbach die tot de absolute top in de klasse behoren. Bingo.
“Dat is een bijkomende challenge: het niveau van de zeilers is niet te onderschatten.” Zegt Ben Van Cauwenbergh.

Ben Van Cauwenbergh

“Net als bij de Draak zit je in een kielboot, met zijn specifieke zeileigenschappen. Hij is tegelijk traag en maneuvreert kwiek. Niks planeren. Daarmee moet je je goed concentreren op wat je doet en hoe het zit met je positie in de vloot. Ook de trim van tuigage en zeilen is doorslaand. Maar je lichaamspositie speelt weinig rol, je kunt hoogstens je hoofd naar de hoge kant scheef houden om de helling te compenseren. Denk er ook niet aan om een losgeschoten Cunningham snel-snel weer vast te knopen, want je kan in deze boot -die met voetpededalen bestuurd wordt- niet naar voor of rechtstaan.”

Bevestiging van je capaciteiten

2.4mR

Het concept, de uitrusting en de inrichting van de 2.4mR is geschikt voor minder valide zeilers. De klasse voert inclusie hoog in haar vaandel. “Met dezelfde kraan waar boten mee te water worden gelaten, helpen ze ook deels-geparalyseerde mensen in hun cockpits. De klasse wordt ingezet voor de Paralympisch, maar op kampioenschappen als deze zeilen valide en minder-valide zeilers in één veld.”
“Je krijgt hierdoor een heel andere kijk op het leven” voegt Ben er aan toe. “Je gaat wel nadenken over wat werkelijk belangrijk is in het leven.”

Van de ene kielboot naar de andere

Ben Van Cauwenbergh 2.4mR

Maar het zeilen zal hij daarvoor niet laten. “Net als bij de Snipe -die ik doorgaans met mijn vrouw Nadia zeil-  is de vriendschap en het reizen naar de mooiste zeilgebieden een heel belangrijke troef van deze competitiemilieus. “

Terug naar Draak

Deze zomer staat er voor Ben nog het Ostenrijks Draak Kampioenschap en de Dragon Gold Cup in Marstrand, Denemarken op het programma. En -uiteraard- het BOC Draak in Oostende. Met Manu Hens en Yves Bassette wil Ben die titel heroveren.

Meer over de 2.4mR klasse: https://www.inter24metre.org/
Meer over G-Zeilen bij RYCB: https://www.rycb.be/aanbod/g-zeilen/                                         
Antwerp City Cup in de 2.4mR klasse
(RYCB Galgenweel 22-23 oktober 2021 -OV)                                                                                                                                                                     
[PDJ]