Introductie voor Club Officials – 18 maart en infosessie en practice voor Race Official 19 maart

Als racing jouw tweede natuur is, dan zorgen officials ervoor dat het natuurlijk blijft

Race Official

18 en/of 19 maart 2023 in Antwerpen en Nieuwpoort

Als twee boten elkaar op het water tegenkomen, schieten de bemanningen in actie. De ene wil de andere voorbijsteken, de andere doet er alles aan dat die ene dat niet lukt. Competitie is het meten van elkaars krachten, waar iedereen van beter wordt. Het schijnt een tweede natuur te zijn.

Op de kalender van federaties en clubs staan vele recreatieve clubwedstrijden, klasse wedstrijden, Belgische Kampioenschappen en internationale regatta’s en cups. Zeilers zoeken naar de juiste omkadering om die tweede natuur op een evenwichtige manier te kunnen ervaren. Daarom is Wind en Watersport Vlaanderen gestart met de No Officials No Race campagne.

Het belang van wedstrijdorganisatie en wedstrijdbegeleiding wordt opgevijzeld in een introductie voor Club Officials (de basis) op zaterdag 18 maart in Antwerpen en voor de meer ervaren Race Officials op zondag 19 maart in Nieuwpoort met oefenmoment op zee samen met de J/80 klasse.


Dag van de Club- en Race Officials 18 maart bij RYCB – Antwerpen

Race Official

Initiatie Club Official – de basis voor geinteresseerden

Bij zowat alle (zeil)wedstrijden komen zeven functies of rollen kijken. Registratie, uitwerken van de Notice of race en de Sailing Instructions, startschip, finishschip, boeien en signalisatie enz. enz.

Op 18 maart neemt Tomi Neuman (RYCB), National Race Officer, de nieuwsgierige en beginnende Race Official de hele dag mee door alle rollen en wat ze specifiek inhouden. Om te peilen of het duidelijk is, volgt na iedere toelichting een kleine quiz.

Opleidingen/bijscholingen van de meer ervaren Race Officials, wedstrijdorganisatoren en -leiders.

Pierre Philippe Gilard

De huidige groep van officials komen in deze sessie in contact met heel nieuwe aspecten van wedstrijdorganisatie en dito begeleiding.

Pierre-Philippe Gillard, (RYCB) National Race Officer,  leidt iedereen van 10 tot 12 uur door de Manage2Sail software die zowel de registratie van deelnemers aan een grote variatie aan zeilwedstrijden in binnen- en buitenland, maar ook de facturatie en reservatie van extra’s (diner, transfers enz.) plus de dag-, reeks- of eindrangschikking berekent en beschikbaar stelt. WWSV stelt deze M2S-software overigens ter beschikking van clubs.

Joep Straus, International Judge, gaat tussen 13 en 14 uur dieper in op het jurywerk, protestbehandeling, appendix T, arbitrage, NOR en SI  en zo verder. Joep geeft ook aan hoe men bij WWSV alle kennis van de betrokken wedstrijdregels kan bekomen. .  

Peter Van Den Bossche (RYCB), International Race Officer en MNA Belgian Sailing bij World Sailing, bekijkt tussen 14 en 15 uur de World Sailing Policies. Wat zo goed als de toekomstvisie is van het hoogste niveau van de zeilsport.

WWSV biedt om 15u30 de deelnemers een afsluitende drink aan. 

DAG VAN DE CLUB- & RACE OFFICIALS

Zaterdag 18 maart 2023 van 9.30 uur tot 15.30 uur bij RYCB Antwerpen. (Incl. Lunch)
Aanmelden (!) voor 18 maart bij RYCB

HIER INSCHRIJVEN voor 18 MAART bij RYCB


Dag van de Race Official – theorie en praktijk – zondag 19 maart  – Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort 

De Nieuwpoortse Watersportverenigingen werken samen onder de koepel van de Nieuwpoortweek , de organisatoren van de grootste eenheidsklassewedstrijden op onze Noordzee. Om de dynamiek in de sport meer energie te geven, mag de kwaliteit van deze zee-evenementen niet afkalven. Daarom is gestart met een meer uitgesproken assistentie van de talloze vrijwilligers die deze evenementen met grensoverschrijdende reputatie mogelijk maken, zowel aan wal als op zee.   

Introductie wedstrijdbegeleiding – voormiddag

Race Official

Je kan op een heel eenvoudige manier kennis maken met de zeven verschillende functies in de wedstrijdbegeleiding. We overlopen het online e-learning platform van WWSV

Tomi Neuman neemt je tussen 9 en 12 uur mee diverse functies, telkens afgerond met een zinnenprikkelend quizje. Voor je het weet behaal je de module boeienlegger, startschip, rescue,…

Workshops op zee – namiddag

Na de lunch gaan we het water op voor praktijkoefeningen.  Hoe maak ik de begeleidingsboot vaarklaar?  Wat neem ik zeker mee? Hoe organiseer ik de briefing met het team?  Do’s en dont’s over communiceren op het water enz.. Vervolgens zijn er demo’s voor de specifieke functies: startschip, contrastart, boeienlegger, rescue, radiocommunicatie, veiligheidsplan … VYN stelt motorboten ter beschikking en de J/80 klasse werkt mee aan dit labo.

DAG VAN DE RACE OFFICIALS – THEORIE EN PRAKTIJK

Zondag 19 maart 2023 van 9 tot 17 uur bij Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort
Aanmelden (!) voor 19 maart bij VYNieuwpoort

HIER INSCHRIJVEN voor 19 MAART bij VYN