Aprilse grillen

Aprilse grillen

Uit het logboek van RYCB Voorzitter Luc De Graef

In de vorige Royal Mail schreef ik “Ondanks de weinige uren zon de afgelopen dagen en weken…. “.

Helaas heeft april geen echte verbetering gebracht, integendeel, de temperaturen bleven ondermaats en de voorraad water in onze ondergrond is hopelijk terug aangevuld.

De verwachtingen voor, en hoop op een aangename maand mei worden er enkel maar groter door.

Vorige maand lag de focus op het vaarklaar maken van onze boten, nu concentreren we ons op de voorbereiding van wedstrijden en tochten.

Antwerp Challenge van start

Op 4 mei hebben we onze eerste Antwerp Challenge, en afgaande op de belangstelling op onze info-avond op 19 april, belooft dat een regelrecht succes te worden.
Hoe mooi is het te mogen vaststellen, dat een bescheiden initiatief dat 2 jaar geleden ontstond, aan het groeien is tot een event dat zelfs de clubgrenzen overstijgt.

Op 8 mei volgt al de 2de Antwerp Challenge. We hebben er namelijk voor gekozen om er in totaal 7 te organiseren in 2024, en afhankelijk van het getij kunnen we deze dan op verschillende weekdagen laten plaatsvinden.

Schelderegatta en Scheldetour

Iets verder vooruitkijkend hebben we de Schelderegatta en Scheldetour, ook hier zijn vele vrijwilligers bezig met de voorbereidingen.

Recent werd er beslist om de Schaar van Valkenisse terug open te stellen voor de pleziervaart. Midvaarwater tonnen zijn inmiddels uitgelegd. Mogelijk zal de baan van Schelderegatta en -Tour ons langs die route voeren.

Eline naar de Spelen

Ons clublid Eline Verstraelen heeft zich enkele dagen geleden kunnen verzekeren van een ticket voor de Olympische spelen samen met haar zeilpartner Lucas Claeyssens! Wat een prestatie en wat een parcours dat Eline al realiseerde.

Ooit ging ze samen met haar broer Jenthe op zeilkamp in onze zeilschool, daarna volgden puike prestaties in diverse categorieën, om wereldkampioen te worden in ILCA6. Amper 6 maanden geleden besliste ze om de overstap te maken naar Nacra 17 foiling catamaran.  

Het is impressionant dat ze dus nu al kan deelnemen aan de Olympische spelen 2024 van Parijs. De zeilnummers worden voor Marseille gezeild. Eline vergroot dus de galerij van Olympische RYCB zeilers zoals Léon Huybrechts (Monotype de France – goud- 1924), André Nelis (Finn – 1956 Zilver – 1960 Brons – 1964), Dirk De Bock en Walter Haverhals (Soling – 1072), Carl en Peter Winters (470 – 1976).

Londen calling

Op het moment van dit schrijven leg ik de laatste hand aan de voorbereidingen van de zeiltocht naar London, samen met enkele clubleden en vrienden.
Tijdens ons verblijf in London gaan we dineren in de Royal Thames Yacht Club (RTYC), die in 1775 opgericht werd, de op drie na oudste van de wereld. Zij vieren dus volgend jaar hun 250ste verjaardag, dat kan tellen!
Zelf kijken wij uit naar 2026, het jaar waarin RYCB haar 175ste verjaardag zal vieren.

Afgelopen dagen mocht ik van diverse personen de belangstelling noteren om die London tocht ook eens mee te maken. Zoals ik vorige maal schreef is de kans groot dat we er een jaarlijkse traditie van maken. Dus aarzel niet om je interesse kenbaar te maken!