Antwerp Challenge #3 2022 – de windgoden dachten er anders over

Het parcours van de avondmanches van de Antwerp Challenge loopt onder de oever van Linkeroever. Uit de praktijk blijkt dat is een windluwe zone is, tenzij de wind pal uit het noorden of zuiden komt. In de lengterichting van het Scheldetraject, dus. Zwakke wind uit veranderlijke richtingen daagt de zeilers extra de luxe uit.

Terwijl Antwerpen puft en de lucht erboven siddert van de eerste hittegolf, gestoord door onweersdreiding langs alle kanten, gaat de derde Antwerp Challenge voorzichtigjes van start. Het wordt zoeken naar iedere puf, en worstelen met de genadeloze vloedstroom. De enige boot die voldoende snelheid kan opbouwen is de Nadou, niet toevallig met het hoogste tuigage.  Sebastian Steinbarth komt eerst door de finish.

Nadat drie van de zeven boten er zelfs niet in slagen om binnen de limiettijd te finishen en de weerssituatie – versta de onweersdreiging- er niet op verbeterd worden de reeksen afgeblazen.

Pech voor Jo Vos die met zijn Waarschip 660 de Charel perfect in het format van deze series past. Veel minder pech voor Stefan Wuyts die met zijn Jawadde liet zien dat hij best zijn mannetje kan staan in de J/24 vloot. Hij finishte tweede. Zowel Jo als Stefan zeilden het voorgaande weekend de Schelderegatta mee en bleven speciaal voor deze Antwerp Challenge in Antwerpen.

Volgens wedstrijdleider Pierre Philippe Gillard ondermijnde de drijfpartij een volwaardig dagklassement, de ene gevaren manche zal wel worden opgenomen in het algemeen klassement.

De Forten Etappe

2 september – zaterdag – HWA: 06u06 + 18u25 (*)

De vierde manche van de Antwerp Challenge wordt de Forten Etappe: enkele (ntb) manches voor de Jachthaven Antwerpen Linkeroever, en daarna een start voor de manche naar Lillo Fort en een manche terug naar Jachthaven Antwerpen.
(* indicatie openingsuren Jachthaven Antwerpen Linkeroever ca 1u30′ voor tot 1u30′ na HWA.)

Foto’s: Yves Rysheuvels en Sven Onghena RYCB race & rescue