Galgenweel in de winter ontoegankelijk door werken. RYCB stelt alternatieven voor.

De locaties waar de watersportverenigingen hun bases hebben aan het Galgenweel zijn dringend aan een upgrade toe. De oevers verzakken en de aanmeerplaatsen en de loodsen dreigen te destabiliseren.

De Vlaamse Waterweg (VWW) pakt het groots aan. Aannemer Artes Group gaat dit najaar aan de slag. Het schiereiland en de locaties aan het water worden zes maanden lang één enorme, afgesloten werf. Dat gebeurt dus deze winter om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

Hieronder lees je wat dit allemaal inhoudt. Onderaan dit artikel stelt de RYCB alle zeilers met hun boot in de loods alternatieven voor. Zo kan je in de winter blijven zeilen en/of aan jouw  boot in de loods werken.

Wat gaat er gebeuren?

Er komt een nieuwe steiger rondom het hele eiland van Sodipa/SRNA/RYCB/VVW. De steigers die een aantal jaar geleden vernieuwd werden bij Sodipa/SRNA, worden doorgetrokken tot helemaal in de geul waar RYCB en VVW hun Ventures en Caravelles aanmeren. De  aanlegplaatsen worden dus uitgebreid. Beide hellingen op het schiereiland worden ook uitgebroken en vernieuwd. Daarnaast zal de strekdam tegenover VVW en RYCB heraangelegd worden.

Wat is de impact voor de zeilers en medewerkers?

Het gaat over een grote werf, die onder de wetgeving van de Tijdelijke Mobiele Bouwplaats valt. Daardoor moet de hele werf afgezet worden en is er continu een verbod op toegang voor onbevoegden. Toegang tot de terreinen van alle  VEZEGA-clubs, inclusief hellingen, loodsen en clubhuizen worden dus tijdens de werfperiode niet meer toegankelijk.

De hele werfzone wordt omheind met twee werfpoorten met gecontroleerde ingangen. De werkzaamheden zijn buiten. De boten kunnen tijdens de werken in de loodsen blijven liggen, maar zullen niet toegankelijk zijn.
Er geldt ook een algemeen verbod op zeilen, surfen, wingfoilen… op het water gedurende deze periode.

Planning

De werken starten op dinsdag 1 oktober 2024. Ze zouden 6 maanden moeten duren. Als alles naar plan verloopt wordt het Galgenweel weer toegankelijk vanaf de Paasvakantie 2025..

Wat nu?

Het zal even tandenbijten zijn om tussen oktober en april niet meer op het Galgenweel te kunnen komen, maar we krijgen er een duurzame herstelling met betere steigers en slibways voor in ruil.

Om een duidelijk communicatiekanaal te hebben over deze werken, is  www.vezega.be in het leven geroepen, waar je steeds actuele informatie  op zal terugvinden.

RYCB biedt volgende mogelijkheden voor stalling tijdens de werken:

1.           Boot in  de loods laten liggen, maar 6 maanden geen toegang

2.           Boot wegnemen en zorgen voor eigen stalling op andere locatie

3.           Boot op eigen baantrailer stellen op een alternatieve locatie, door RYCB ter beschikking gesteld,  om zeil- en trainingsprogramma tussen 10/2024 en 04/2025 te kunnen afwerken.

Klik op de link hieronder naar het RYCB Galgenweel formulier. Laat jouw voorkeur weten, zodat RYCB je maximaal van dienst kan zijn.

RYCB vraagt hiermee aan alle ligplaatshouders dit formulier in te vullen tegen ten laatste 28 juli 2024.