Jacht op de Bokaal – Royal teams in Veere

Veerse Meer Bokaal

Dat de RYCB met haar jachthaven van Wolphaartsdijk het Veerse Meer als haar tweede thuis beschouwd is bekend. Al jaren neemt onze club deel aan de Veerse Meer Bokaal. Dit jaar de 13de keer.
Ieder jaar zeilen de verenigingen aan het Veerse Meer hun wedstrijd in de lesboot-Valken van de plaatselijke zeilscholen. Buiten een gezellige kennismaking onder de clubs, staat er een mooie Bokaal te wachten op een winnaar die hem een jaar lang op de meest notoire plek in het clubhuis mag exposeren.

Sterke RYCB-delegatie

Elk jaar vaardigen we 3 à 4 RYCB-teams af die de strijd aangaan met de andere clubs. Er komen 33 boten aan de start die zes manches varen. De organisatie lag bij WSV Kamperland, schuin tegenover Veere. Dit jaar waren onze stuurlui Paul Saeys, David Driebeek, Antony Leclair en de broers Dierckx. De competitieve adder onder het gras is dat de les-Valken niet allemaal even kwalitatief zijn.  

Krasse zeilers

Veerse Meer Bokaal

Anthony mocht het ondervinden. Ondanks goede start en een uitgekiend plan kregen ze geen vaart in hun Valk. Na de middag wisselen de bemanningen van boot. Maar voor Anthony zat terugkomen er niet meer in, ondanks de beduidend snellere boot. David kon stabiele resultaten voorleggen, de broers Dierckx eindigden de laatste manche op een knappe tweede plaats.

Onze topper dit jaar was het team rond Paul Saeys dat met Maarten Torremans en André Haerbos op de 4de plaats eindigde. De J/24 zeilers lieten zien dat de Valk geen geheimen voor hen heeft.

Proficiat!

Carl Winters – RYCB Voorzitter



Valk

De Valk – iconische eenheidsklasse

De legendarische Ericus Gerardus (Ricus) van de Stadt ontwierp deze open knikspant boot in 1939 in samenwerking met Cornelis Bruynzeel jr. Deze ondernemer had net watervast hechthout -multiplex- op de markt gebracht. Het bootconcept – geschikt voor zelfbouw – was baanbrekend voor die tijd. Met een relatief korte kiel, loshangend roer, een open kuip, en ondanks het gaffeltuig verbluffende zeileigenschappen.

De boot is geschikt voor zowel een beperkte maar ook een veelkoppige bemanning, waardoor ze er prima mee kan worden getoerd, lesgegeven als in wedstrijden mee worden gevaren. De competitie Valk is door twee bemand, trapeze en spinnaker zijn toegelaten.
Vanaf 1970 worden de Valken ook in polyester (PolyValk) gebouwd. De houten mast is vervangen door een aluminium exemplaar. Dat heeft, vreemd genoeg, de waarde van de goed onderhouden houten boten/masten opgevijzeld.  

Omwille van de stabiliteit en de ruimte aan boord heeft de Valk zich gevestigd als de standaardboot op de vele Nederlandse, Zeeuwse, Hollandse, Limburgs en Friese plassen als lesboot.

De Valk-klasse is heel actief in Nederland. Zowat alle zeilscholen rond het Veerse Meer bezitten een vloot Valken.

Foto’s: archief Van de Stadt / Veerse Meer Bokaal organisatie

Valk tekening