Meedoen aan de Tall Ships Races 2023 is haalbaarder dan je denkt

Na de succesvolle editie van de Tall Ships Races (TSR) in Antwerpen, vorige zomer, springen er nog wel meer troeven omhoog, buiten de grote publieksopkomst en een hit voor toerisme Antwerpen. Voor de zeilers gaat het om het zeilen, de zeilers en vooral jongeren. Sail Training Association Belgium introduceert en assisteert alle geïnteresseerden in dat grote avontuur, vertelden de bezielers op hun tweede introdag bij RYCB.  

Sail Training International (STI) legt de klemtoon van Sail Training op de beleving, het avontuur en vooral de intense mix van jongeren tussen 15 en 25 jaar van over de hele wereld. Het is, volgens de wereldorganisatie, een unieke gelegenheid om de verstandhouding te bevorderen.

Taking part in a Sail Training experience,

young people develop friendships that know no bounds and reach around the world. Now more than ever, we feel the importance of this international friendship and understanding.

Sinds korte tijd heeft de Sail Training Association Belgium haar tweede adem gevonden met een nieuw bestuur. Er deden in 2022 dan ook vijf schepen mee onder Belgische vlag in de B-, C- en D- klassen: De Rupel en de Saeftinghe als traditioneel getuigde schepen, de Op Stok III en de Patricia als jacht en de Zenobe Gramme als volbloed opleidingsschip van de Marine.

STAB probeert nu met doorgedreven informatie en zo goed als 1/1 assistentie de vloot uit te breiden. En, zoals ze het zelf zeggen: het begint allemaal bij goesting.

Een hele opdracht maar met een enorme voldoening

De informatiedag van STAB bij RYCB in december bracht ruim 35 geïnteresseerde mensen bij elkaar, ruim driekwart meer dan het jaar ervoor.

Voorzitter dr. Paul Van den heuvel maakte de missie duidelijk: wervende en stimulerende informatie geven hoe je als eigenaar – schipper van een zeegaand jacht aan de Tall Ships races van 2023 kan deelnemen. En idem hoe je als trainee kan aanmonsteren.

De sleutel is natuurlijk lid worden van STAB. Ervaren schippers uit deze groep staan geïnteresseerde schippers bij om hun schip in orde te krijgen voor de keuring, door het conform de veiligheidsrichtlijnen van STI in te richten en uit te rusten.

De voorschriften van STI zijn heel erg Engels: streng, glashelder en allesomvattend. Een mooie uitdaging voor wie van zeezeilen houdt, zeker omdat de omkadering al even compleet is.

Daarnaast assisteert STAB bij het rekruteren van trainees, de verzekering van de schepen en de bemanning, de transfers naar en van de stop-over havens en het organiseren van initiatie tot sail training voor en na de TSR.

STAB is jouw partner

Buiten dat de gaststeden zelfs trainees rekruteren, en jongeren -al dan niet via STI of boekingorganisaties- hun reis kunnen reserveren, staat STAB ook in voor het informeren en bijstaan om plaatsen aan boord te boeken.

Hoofdzakelijk op de schepen onder Belgische vlag, maar ook andere van alle klassen en nationaliteiten.

Bovendien kent STAB het klappen van de zweep over subsidieaanvragen (zoals het Shabab Oman fonds), de transfers van en naar de etappehavens en het opbouwen van het programma om van dit unieke avontuur een heus plezierreis en avontuur te maken waar de trainees vrienden voor het leven aan overhouden.  

Zo begin je er aan

Veel info, maar ook de rechtstreekse weg naar lidmaatschap van de STAB -zowel voor trainees als schippers) staat hier https://www.we-sail.com/en

Geïnteresseerde schippers vinden hier al heel veel informatie.

Tip: voor je je hierin verliest, is het veel nuttiger om over je intenties met STAB te overleggen. https://sailtraininginternational.org/sailtraining/captains-page/

Williwaw weer onder zeil

Sail Training Association Belgium is ook de feitelijke beheerder van het stalen kitsjacht Williwaw, waarmee Willy De Roos legendarische zeilreizen rond de wereld, doorheen de Beringstraat en naar Antarctica maakte. Het was meer dan hoog tijd om het te restaureren.

Door een consequente aanpak en de juiste stappen werd dit watererfgoed-topstuk gerestaureerd en zal de vereniging haar in de vaart brengen en houden. Naast het in stand houden van de Williwaw, wil de STAB er zeezeilreizen mee maken en er zelfs mee aan de TSR deelnemen met trainees.

De Williwaw – inventaris onroerend erfgoed Vlaanderen

Lees hier meer over Luca en Thibo, trainees op de Morgenster

Lees hier meer over de STAB informatiedag

PDJ // Foto’s: T/S Saeftinghe // STAB // PDJ