Sprot Cup 2021: de clash der titanen

22 Snipes, uitstekende windcondities, vijf manches, scherp op de snee zeilen, prijzen voor eerst de fokkenmaten en daarna de stuurlui en een fantastische sfeer. De spirit van Eric Uyttersprot – alias de Sprot- leeft stevig voort.

Omdat fokkenmaten altijd een deel van de waardering missen, terwijl ze wel net zo hard om de beker strijden, vond Eric Uytersprot (°2018) dat het tijd werd dat de bemanning eens flink in  de eer mocht delen. Als maat van Carl Winters in de Snipe sprak hij van ervaring. Hij stelde een beker in voor de fokkenmaten in de Snipeklasse: de Sprot Cup.

Sprots’ visie: iedereen wint

Sprot maakte er een feest van voor de bemanningen met alles erop en eraan. Zelf stond hij aan wal om ‘zijn’ crews in de watten te leggen met zijn hamburgers en bitterballen die intussen een gigantische status en faam bereikten. En de stuurlui? Die mochten aanschuiven.

Sinds 15 jaar is de Sprot Cup de enige en dus belangrijkste regatta met een dubbele cup, waar die voor de bemanning / bevrouwing belangrijker is dan die van de stuurman/vrouw.

De Snipeklasse en aanverwante activiteiten zijn in die tijd jaar ferm gegroeid. Vele jonge uitdagers, stuurvrouwen, oude come backers zijn de donors van vers bloed.
En na die horribele Corona gold deze Sprot Cup 2021 als de eerste grote clash in maanden op het Galgenweel.

Als de weergoden meewillen

Zondag waren alle ingrediënten aanwezig om van de Sport Cup een topevenement te maken. Mooi, aangenaam weer, wind, enthousiaste zeilers en lachende vrijwilligers, Nicolas en Laurent alias De Sprotjes ontpopten zich als topkoks die het werk van hun vader verder zetten.
Last but not least: het RYCB Race- en Rescueteam dat eindelijk aan de slag kon gaan.

Een cocktail van ingrediënten die naar aloude Galgenweel traditie vijf manches mogelijk maakte. 22 boten aan de start, close combats, ingepakte pakken gehusseld door reuze shiften, wind drops en af en toe een stevige vlaag van de andere, onverwachten of verwachte kant.  

Het werd continue zoeken naar vrije wind, naar de gaten en de ‘druk’, en toch nog rekening houden met het wedstrijdveld, de bijhorende wedstrijdregels. Tja, we hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt. Volgens mij was het wel een lust voor het oog van de organisatoren en toeschouwers. Sommigen kregen het daar zo warm van dat ze directe afkoeling zochten in het water.

Acht beslissingen per seconde

Plezant detail over tactiek. Diezelfde avond keek ik thuis naar de voetbalanalyse te kijken over de geniale tactische zetten. Over Kevin De Bruyne en de snelheid waarmee hij die juiste beslissing nam bij het passen.  Acht seconden deed hij er over om alle mogelijkheden te overlopen….  Amai, die Kevin zou eens moeten gaan zeilen. Die wordt zot denk ik. 

Close combat zeilen betekent minstens acht beslissingen per seconde.
Diegenen die deze keer de rapste en beste beslissingen hebben genomen zijn Marleen en Bart gevolgd door Nathalie en Jan en chapeau voor Louk (9 jaar) en Dries (eeuwig 27 ). Louks’ beste tactische zet was om met Dries samen te varen.

Iets over aan- en afwezigen

Uit deze deelnemerslijst zijn er momenteel nog vijf namen van de tweeentwintig die in de eerste Sprot Cup van 05 deelnamen over.  Enkele van de oorspronkelijke Snipe titanen  zetten het zeilen in de klasse ‘on hold’: o.m.  Giovanni en Dina, Dirk de Bock, Ben  en Nadia Van Cauwenberg, Carl Winters, Jean Martin Grisar, Lodo D’hoore.

Een paar titanen besloten dit jaar aan wal te blijven. Manu en Gelly, Wim Ghys, Fam. Everaert, Fam. Bongaerts en nog een hoop anderen (Sarah hield het vrij gezellig ook)  maar eveneens Papa Laumans en onze jonge voorzitter Yannick bleven aan de kant. Deelden ze allemaal dezelfde  gedachte? Blijven de beste stuurlui inderdaad aan wal? Wel  zeilers, de pannenkoeken hadden dit jaar groot ongelijk. 

Op een perfecte zeilwedstrijd

Het was overheerlijk. Nogmaals bedankt sponsor om alle vedetten en duveltjes te vieren bij de prijsuitreiking. Ik ben er zeker van dat Sprot zijn glas voor ieder van ons heft. En dat niemand niet aan hem heeft gedacht.

Schol Sprot!

Tekst: Thierry Den Hartigh, foto’s Pit de Jonge

Powered by #Duvel & #Vedett

Eindrangschikking

1) Bart Bomans / Marleen Frimout
2) Jan Peeters / Nathalie Janssens
3) Dries Crombe / Louk De Buysere

22 starters

Sprot Cup 21alle resultaten: klik hier

Meer foto’s: klik hier