De pleziervaart op de Schelde viert zaterdag dubbel feest

Zaterdag 17 juni verzamelen vijf en veertig jachten op de Schelde ter hoogte van het Zeeuwse Hansweert om de twintigste editie van de Schelderegatta te zeilen. Na het startschot voor de wedstrijdzeilers en het vertreksignaal voor de toervaarders gaat het richting Antwerpen waar ze na de finish in jachthaven Antwerpen Linkeroever binnenlopen. De aankomst belooft spectaculair te worden, temeer omdat de vloot wind en stroom mee gaat hebben.

Al meer dan 175 jaar geniet de pleziervaart van de uitdagende Schelde met toertochten of  roei- en zeilwedstrijden die omwille van hun bravoure door massa’s publiek werden gevolgd. Dat bracht de Royal Yacht Club van België twintig jaar geleden op de idee om een zeilregatta te organiseren voor bemanningen van alle niveaus op een zo ruim mogelijke variatie aan jachttypes.

De twintigste Schelderegatta van nu zaterdag, 17 juni, telt voor de gelegenheid een tiental toervaarders in de Scheldetour. Zij volgen hetzelfde traject, maar dan zonder de hete adem van de competitie.

Schelderegatta

Ze kunnen ook rekenen op dezelfde topbegeleiding, want zowel de Schelderegatta als de Scheldetour moeten rekening houden met het reguliere scheepvaartverkeer. Voor de toervaarders is dit een unieke gelegenheid om met een perfecte omkadering meer ervaring op te doen om spelend naar Antwerpen te varen.

Lange sprint de Schelde op

De Schelderegatta wordt, nog steeds om de deelnamedrempel zo laag mogelijk te houden, gevaren in drie Cruiser Rating (CR) klassen en één Sportbotenklasse. Deze laatste bestaat uit sportieve, open z.g. ‘day boats’, met zeer beperkte tot geen comfort in een kajuit. In deze categorie beleeft de Domani S32L van Jan Goderis haar wereldprimeur. Dit ‘Made in Belgium’-jacht komt voor het eerst uit in competitie.
Voor ‘double handed’ bemanningen (max. 2 personen) lonkt de Harry Van den Bergh trofee in alle CR-klassen.

Bekende en nieuwe uitdagers

De CR 1&2 groep is beduidend groter dan vorig jaar: van negen naar zestien. Toen al was de match tussen Antilope van Patrick Nuyens en de Raquero van Karel Verhulst iets van nek aan nek. Benieuwd hoe ze het dit jaar gaan doen, temeer omdat er nu zeven boten langer dan veertig voet klaarliggen.

Bij de crew van de Rebel van Steven Govaerts zal het intussen in de CR 3&4 ook al kriebelen, want hun grootste opponent van vorig jaar, de ervaren zee- en wedstrijdzeiler Bert Janssen, promoveerde naar CR 1&2 op de gepimpte Breeze. Steekt de bende van Peeters met de Seafox de ervaren Rebel de loef af?

Ook de vloot in de CR 5&6 is gegroeid, van vijf naar zeven boten. Je kan onmogelijk naast de knalgele Charel kijken, de houten Waarschip 660 die Jo Vos en zijn bemanning in topwedstrijdconditie houdt en er ook vorig jaar in deze categorie mee won.

Tenzij de J/24’s dit jaar alle zeilen wèl bijzetten, dan vormt onder meer de Bolero van André Haerbos ,winnaar van de CR-Sailing Series 2022, een te duchten concurrent.

Bestemming Antwerpen

Voor alle deelnemers zijn de kronkelende Schelde met haar verrassende stroming en de boord-aan- boord competitie rond de vaste bebakening de grootste prikkels om dit event niet te missen. Plus: aankomen tegen het unieke decor van het Antwerpse stadscentrum doe je niet alle dagen.

De meteodiensten verwachten een zwakke noordnoordwesten wind, die de zeiljachten de Schelde vanuit Zeeland naar Antwerpen opduwt. Ook de vloedstroom zal meezitten. De ‘Line Hounours’ –de deelnemer die ongeacht in welke categorie van de Schelderegatta ze vaart eerst door de finishlijn komt- zou moeten finishen tussen 14u30 en 15u00. De Antwerpse Rede zal daarna wemelen van arriverende jachten en uithijgende zeilers. Alleszins spannende momenten om van dichtbij mee te maken, want vanaf Sint Anneke tot de denkbeeldige eeindmeet over de Schelde naar het Loodswezengebouw wordt voor de laatste mijl gevochten.
Vrijwel onmiddellijk varen alle jachten jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. Aan de zuidkant ervan, in en rond de historische RYCB-Blekken Loods, barst het yachtingfeest los met prijsuitreiking, de live band Baton Rouge, DJ en oeverloos veel pret.