RYCB-Race- & Rescueteam geselecteerd voor Tall Ships Races-event Antwerpen

DE KOMST VAN DE TALL SHIPS naar Antwerpen markeert de tussenstop tussen de Cruise in Company vanuit Harlingen, Friesland en de race naar Aalborg, Denemarken. Het RYCB-Race- & Rescueteam werd geselecteerd voor dit event in Antwerpen tussen 22 en 25 juli e.k. Dat is niet alleen hét nautisch hoogtepunt van het jaar. De stad verwacht honderdduizenden bezoekers.
Vele schepen van de B, C en D klassen zullen in de Stadshaven aangemeerd liggen, de A klassen liggen aan de Scheldekaaien. Het publiek flaneert over de kaaien, gaat via de loopbruggen van en aan boord. Idem voor de bemanningen.
En hoewel de organisatie er alles aan doet om die mensenstroom veilig te leiden, moet men op het ergste voorbereid zijn. Het RYCB-R&R team speelt daarin een sleutelrol.

Aanbesteding gewonnen


Het RYCB-Race- & Rescueteam zet vier RIBS met de goed opgeleide en ervaren bemanningen in voor de surveillantie, zowel in de Stadshavendokken als op de Schelde. Het team kreeg een gedegen opleiding in EHBO en oppervlakteredding van drenkelingen. Iemand die in het water valt, een of meerdere keren onder water verdwijnt, het bewustzijn verliest en/of misschien gekwetst is, vraagt een heel andere recuperatie dan een iemand die bewust het water in duikt. En dan nog is er het effect van de thermo shock.

Alle hens aan dek


Sven Onghena: “De Royal One, de Royal Two, de Viking en de Liberty vormen onze R&R vloot. De One en de Liberty blijven binnen (in de dokken, dus) de Two en de Viking varen op de Schelde. In iedere boot zit tussen 9 en 19 uur drie gebrevetteerde personen: stuurbrevet, EHBO brevet en oppervlakteredder. Op de Viking gaat ook een dokter mee. We blijven tot ‘s nachts operationeel op de dag van het vuurwerk, zaterdag 23 juli.”

RYCB-Race- & Rescue oefening Tall Ships RacesWaardering van brandweer en nooddiensten

Zowel Stad Antwerpen, Port of Antwerp – Bruges als Balthasar, de evenementorganisator, zijn opgezet met de deskundigheid waarmee het RYCB-Race- & Rescueteam opereert. In een oefening bleek dat de Royals  in minder dan twee minuten van de ene kant van het Kattendijkdok naar de  andere kant varen. En dat de drenkeling snel, op de juiste manier -horizontaal- uit het water wordt gehaald en overgebracht naar het Pick Up Punt aan de wal. Brandweer en/of de EHBO-dienst nemen hier het slachtoffer over voor verdere opvolging. Of voor spoedtransport naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
In de oefening bleek dat R&R de drenkeling in minder dan vijf minuten aan wal had gebracht: op de speciale daarvoor ontwikkelde berrie en met de juiste medische assistentie.

RYCB-Race- & Rescue volwaardige organisatiepartner

RYCB-Race- & Rescueteam oppervlakteredding Hiermee wordt het RYCB-Race- en Rescueteam ingeschakeld in een omvangrijk assistentienetwerk dat in de Tall Ships races Antwerpen organisatie ingebed zit en toeziet op het veilig verloop van deze publiekstrekker.

Voor het team is dit de ultieme erkenning voor haar professionele aanpak, ondersteund door het best beschikbare materiaal en uitrusting.

Blijven investeren en innoveren

Buiten de training van de bemanningen blijft het RYCB-Race- & Rescueteam investeren in innovatie. Tim Mannaerts: “Zo zijn alle R&R boten (samen met nog andere wedstrijdbegeleidingsboten) uitgerust met een Helmsmart 4G module. Die sturen de  data van positie, windrichting, windsnelheid en stroming naar een server. De wedstrijdleider kan dus online de wind- en stroming-situatie in één beeld evalueren en efficiënter bepalen hoe het parcours moet uitgelegd worden. Tim De Rick van onze hofleverancier BoBat trok dit project, met de steun van WWSV.”