RYCB Optimist team stevent op uitdagend raceseizoen

RYCB OptimistteamDIT WORDT UITDAGEND SEIZOEN VOOR HET RYCB OPTIMISTENTEAM

De glimlach van Max Slap, de RYCB Zeilschoolverantwoordelijke, betekent niet alleen dat het goed gaat met de zeilschool. Zijn persoonlijke opvolging na de lesuren loont ook. In sommige kringen heet dat talentscouting, aan het Galgenweel vertaalt zich dat in goed uitkijken wat de cursisten doen en kunnen, veel met hen (en hun ouders) praten en mogelijkheden creëren. Zoals de Specialisatie- en Wintertraining op zaterdagen. Vijftien zeilertjes gebruiken daarvoor de wedstrijdoptimisten of de RS-Tera’s. Bij iedere trainingsstage gaat Max met hen dieper in op specifieke technieken om meer uit die boot en haar tuigage te halen. Veel meer.

Groeikansen stimuleren

Na drie jaar is de groep van een handvol jongens en meisjes gegroeid tot acht gedreven zeilsters en zeilers. Max wijt dat aan de consequente manier van trainingen te organiseren. Hoewel hij er de klemtoon niet op legt, is zijn coole omkadering -met raad en daad- zeker de bijkomende reden waarom de groep groeit.
Niet vergeten: RYCB doet meer dan alleen maar zomerstages –bekend als sportkampen- laten draaien. We zetten werkelijke zeiltalenten van jongeren op weg naar veel grotere zeilambities, zegt Max. Hij begeleidt de jongeren in het zeilen, meer specifiek in de sport- en de competitie-aspecten, zodat ze doorgroeien. RYCB Optimistteam

Acht van de ca. vijftien ‘Level Up zeilers’ koesteren wedstrijdambities: Mats, Lucas, Lisa, Julius, Paul, Mathieu, Gale en Lien. Waarmee niets verkeerf gezegd wordt over de anderen die zich recreatief uitleven.
Zelfs wanneer de rest van de wereld bij de centrale verwarming knus de social media doorploegt.

 

Consequent trainen op zaterdag

Op zaterdagen ging de ploeg in wisselende slagorde het Galgenweel op om te oefenen. Ze stappen in hun betere Optimisten met de betere uitrusting en zeilen, geschikt om mee te draaien in de lokale en nationale competitie.
Sneller overstag gaan, koersen varen, vlotter gijpen, sturen op tell tales, roll tacks trainen, aftellen op de chrono en posities nemen voor de start, voorrangsregels en ga zo maar door.

“We zijn nu zo ver dat we aan wedstrijden kunnen gaan deelnemen,” vindt Max Slap. “We mikken op de Zomerzucht race op het Galgenweel in februari, de Optispring  bij Port Zélande op de Grevelingen in april en het Open Belgisch Kampioenschap Optimist bij WSKLum in Nieuwpoort in september, voorafgegaan door een trainingsweekend zeilen op zee.”

RYCB OptimistteamDeelnemen, daar komt het voorlopig op aan

Het RYCB-Optimistenteam heeft dus in redelijke stilte enorme stappen gezet. We sluiten, volgens Max, weer aan bij het programma van de Optimistklasse. Het komt er nu op aan om de belofte van deelnemen aan de nationale wedstrijden waar te maken. En tegelijk het enthousiasme bij de zeilers te behouden om zowel het algemeen niveau te doen stijgen als de deelname aan meer competitie(s) mogelijk te maken. Dan volgt de stijgende curve van de winstkans die van de teamwerking.

Max Slap blijft er nuchter onder. Zijn trainingsprogramma sluit aan bij zijn hoofdverantwoordelijkheid als hoofd van de RYCB-zeilschool. Overlap is momenteel niet mogelijk. Dit jaar is dus ook het moment om het trainers- en begeleidersteam uit te breiden. Want zelfs competitie op nationaal niveau vraagt heel wat omkadering.

RYCB OptimistenteamOok gebeten door Optimistzeilen?

KLIK HIER voor de RYCB jeugdzeilschool

KLIK HIER voor de RYCB Level Up Stages in Optimist 

KLIK HIER voor het A-Brevet: de eerste stap naar monitor en (later) trainer