RYCB levert de kruiden voor succesvol Zeeland Regatta-recept

Zeeland Regatta 2021 – let’s start racing

De relatie tussen Antwerpenaren en de Zeeuwen is al eeuwen beresterk. De relatie tussen de RYCB en Zeeland moet daar niet voor onder doen. Neem nu het huwelijk tussen de watersportvereniging de Arne en de RYCB. De Zeeland Regatta groeide uit tot een stevig trampoline-evenement voor een heel specifieke groep zeilers die de weg zijn ingeslagen naar het betere wedstrijdzeilen.

De Zeeland Regatta ontstond in 2018. De aanzet was dat er een groots evenement In Zeeland ontbrak. Een provincie die per definitie aan het zeilen verknocht is, met ruim water en toch beschutting en een uitgesproken natuur, daar moet iets te beleven zijn op dat water. De WV De Arne heeft een goed uitgeruste uitvalbasis net voorbij Veere. Allemaal hooguit een uurtje (filevrij) rijden van Antwerpen vandaan. Daarvoor is ruimte voor drie zeilwedstrijdbanen.


De kracht zit in deze regatta formule dat zeilers die het hard core racen op zee (stroming en golfslag) nog iets te vroeg vinden, zich hier toch kunnen (leren) overtreffen. Een recept met een hoog familiaal karakter voor een ongeziene variatie aan eenheidsklassen. Met een stevig social program, dus ook springkastelen (in niet Coronajaren), gezellige drinks, etentjes en kamperen rondom de jachthaven. En natuurlijk een rist aan wedstrijdmanches op puike wedstrijdbanen en een gesmeerde uitslagen verwerking.

DE RYCB-signatuur

RYCB levert een sterk Race & Rescue team dat al haar deskundigheid en materiaal inzet, zegt Carl Winters, RYCB Voorzitter. Dat zijn vier goed uitgeruste boten, boeien en bemanning: ruim 25 mensen met oeverloze ervaring qua wedstrijdorganisatie.  Present: De Harry, de Walby, de Posseidon en de Liberty van de KLYC die er bij al onze support acties bij is. “Voor de gelegenheid zat ook de Vatee in ons team,” zegt Pierre Philippe Gillard. “Je kunt dat zien als voorbereiding op de Beneluxcup in Scharendijke waar we ook alle assistentie verlenen. laat ons niet vergeten dat de RYCB een lange traditie heeft qua wedstrijdorganisatie.

De startende klassen

Eenzitter zwaardboten

Optimist + Europe + Laser / ILCA (4.7 // Radial // Standard)

Tweezitter zwaardboten

RS feva + 29-er + RS 500 + Snipe

Kielboten (2 tot 3 pers)

Yngling  

Welles nietes windje

In het weekend van 9 tot 11 juli zou het, na de annulering van de Coronajaar 2020-editie-, eindelijk zo ver zijn. Na grondige analyse van de op vrijdag vernieuwde Corona maatregelen en intensief overleg met diverse autoriteiten kon er dat weekend dan toch gezeild worden. Vrijdag was er tijd voor clinics en trials. Zaterdag: een machtig zicht, zowat alle 234 boten gaan bijna tegelijk te water.

Het hele beschikbare watervlak tussen de haven van Oostwatering / WSV De Arne, iets westelijker van Veere tot aan de Veerse afsluitdam met de Noordzee was één wedstrijdgebied. De gele markeringsboeien van de snelvaart en waterskizones werden voor de gelegenheid buiten dienst gesteld met zwarte plastic zakken. Het zeilen had alle prioriteit.
Om dan aan een ongeziene discipline ‘dobberen zonder wind’ te beginnen.

“Het was wachten, zeker omdat we zeker willen zijn dat als er een zuchtje kwam dat dan ook lang genoeg uit dezelfde richting zou doen.” Zegt Pierre-Philippe Gillard, RYCB-wedstrijdleider op baan B.

Toch 4 manches

Ook zondag gaat de vloot met minstens evenveel enthousiasme te water. Het schrappen van het social program en het zeilersdiner inclusief live optreden dat met een ‘take away’ formule werd vervangen had de pret niet merkbaar gedrukt.

Ook nu zou het wachten worden op stabiele wind, van zodra die boven 5 knopen kwam werden de boeien uitgelegd, rolden de officials met de schouderspieren en ging de oranje vlag omhoog: lets go racing.

De Zeeland Regatta telde dit jaar 234 deelnemende boten over alle klassen. De onduidelijkheid over Corona maatregelen gooide duidelijk roet in het eten, sommige klassen werden niet gestart omdat er te weinig deelnemers voor waren. De Belgen kan je terugvinden bij de Laser 4.7 (1) en Radial (4), de Optimist (21), de Cadet (5) en de Snipeklasse (8). Een rangschikking met alleen maar Belgische deelnemers waar het duo Laumans – De Bock met de trofee aan de haal ging.  De verrassing zat bij de Ynglingklasse met één deelnemer die tot zijn eigen verbazing de eerste plaats binnenhaalde: het duo Wuyts – Goossens. “Wij dachten dat we naar hier kwamen om van die sterke Hollandse teams te leren.” Klonk het laconiek.

Andere beste Belgen:

Laser radial : P-J Bultynck – 2de
Laser 4.7: Y. Darquenne – 5de
Cadet: O. Brandts – H. Cammaer – 2de
Optimist : C. Dhondt – 12de

Zeeland Regatta Uitslagen
Website Zeeland Regatta
Meer foto’s Pit De Jonge