Vernieuwing bij het RYCB Galgenweel team

Bernard De Keyser

Het traditionele RYCB-Tuinfeest markeert dit jaar niet alleen de overgang van het lente- naar het zomerprogramma van de Royal Yacht Club van België.

Het was ook het moment om de sleutels door te geven aan mensen die nieuwe functies opnemen bij het RYCB-Sailcenter aan het Galgenweel.

Bernard De Keyser neemt het roer als verantwoordelijke van de RYCB Galgenweel afdeling over. De Secretaris Generaal is daar niet alleen kind aan huis. Hij is al heel lang een van de krachtfiguren achter het G-zeilen, een activiteit waarmee deze club zich als sterkste profileert in het watersportlandschap. Bernard kent de ins and outs van het Galgenweel als geen ander, temeer omdat hij meer dan eens de handen uit de mouwen stak bij de transformatie en verschillende events. Dit jaar ontpopte Bernard zich ook nog als een gedegen wedstrijdleider. Niemand kan nog twijfelen aan de klassieke uitspraak; the right man on the right place.

Hij staat nu voor de opgave om de samenhorigheid en de vitaliteit van het eenheidsklassezeilen in al haar facetten op te vijzelen en kan daarvoor rekenen op de medewerking van een grote groep vrijwilligers, zowel voor de competitie als voor de opleiding. 

Zo ziet Bernard De Keyser de toekomst van het RYCB-Sailcenter

Het Galgenweel ligt veel van onze leden nauw aan het hart.  Ze hebben er immers hun eerste stap in een zeilboot gezet, zeilschool gevolgd, wedstrijden gezeild, vrienden gemaakt en onvergetelijke momenten beleefd. Onze jeugdleden volgen er zeilcursus of training, maar ook alle andere leden kunnen er een clubboot huren voor een rustgevend tochtje op het water of een midweek wedstrijd op woensdagavond. We willen alle boten in de loods immers op het water zien.
Met een enthousiast team vrijwilligers achter de toog van onze nieuwe ‘Bar Tante Francine’, maken we van de midweek Barbecues op woensdag avond een club-evenement bij uitstek.

Rik Woutters (foto) wordt de nieuwe RYCB-zeilschoolcoördinator. Hij is al vele jaren monitor en groeide letterlijk in en met de zeilschool. Zijn motief? De voldoening die je krijgt door iemand die niks van zeilen kent uiteindelijk te veranderen in een zelfstandige zeiler. Ook kan hij op die manier genieten van het lekker weer. Hij is bovendien een vertrouwd gezicht binnen het team van zeilschoolmonitoren.

Jenthe Verstraelen neemt afscheid als verantwoordelijke van de RYCB-zeilschool. Hij studeerde af en gaat een boeiende professionele carrière tegemoet. We zien hem vast wel terug als gedreven lesgever. Te zien aan de talloze Whatsapp berichten heeft Jenthe niet mis te verstane interesse in de Royal -J. Deze club J/24 neemt geregeld deel aan wedstrijden in de Scheldedelta. 

David Driebeek neemt voortaan de technische en operationele facetten van RYCB-Galgenweel voor zich. Hij ondersteunt dus de vlotte werking van de zeilschool, beheert de technische aspecten van de boten, de botenstallingen en het Sailcenter.

Ann De Wilde is de Aanspreekpersoon Persoonlijke Integriteit (API) bij RYCB.

Ann De Wilde is onze API – Aanspreekpersoon Persoonlijke Integriteit. Zij is het eerste aanspreekpunt en de vertrouwenspersoon voor wie een vraag, opmerking, klacht of andere boodschap heeft in verband met grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten of discriminatie, en lichamelijke en seksuele integriteit.

Als club vinden we het belangrijk dat er een goede sfeer heerst tijdens de activiteiten en dat de integriteit van elk lid gerespecteerd wordt. Ann luistert naar jouw vraag of verhaal, ze behandelt elke melding met de nodige professionaliteit, zorg en discretie en verwijst door wanneer nodig of verleent advies bij de mogelijke vervolgstappen. Ann volgde hiervoor de opleiding tot API. Je kan haar altijd een mailtje sturen op vertrouwenspersoon@rycb.be

Patricia De Brandt zet na zeven intensieve jaren een stap terug als beheerder van RYCB Galgenweel. Onder haar enthousiaste impulsen en met steun van het RYCB-bestuur en talloze vrijwilligers doorstond de afdeling de Covid periode en slaagde ze erin om het gammele clubhuis te transformeren tot een modern en multifunctioneel Sailcenter, inclusief een prachtige bar. Zij werkte ook mee aan de vernieuwing van de lesbotenvloot. Ze ondersteunde vier zeilschoolverantwoordelijken en organiseerde mee vier Veerse Weken voor de zeilschoolcursisten.

Patricia schakelt nu over naar de rol van liason tussen de RYCB activiteiten in het Clubhuis aan de Schelde en uitbater The Jibe. Daarnaast staat ze in voor de RYCB-kleding. De functies leunen aan bij het sponsorprogramma van de club. Verder staan er nog specifieke vrouwvriendelijke programma’s op haar agenda, waarover later meer.