Gente di Mare liet iedereen de Rolex Fastnet race meezeilen

RYCB-CLUBAVOND, GENTE DI MARE IN DE ROLEX FASTNET RACE  2021. SEA AND SAILTALKS INTENSIEF GEVOLGD VANOP DE EERSTE RIJ

Roel Ysewyn, Tom De Jonghe (alias DJ), Herman Van Leugenhaege en Stany De Cock klommen op de barkrukken van het RYCB clubhuis om hun verhaal te doen van de Rolex Fastnet Race.

Terwijl er een 90 tal slides met foto’s en filmpjes achter de Gente di Mare bemanning voorbij schoven, buitelde de ene anekdote over de andere wetenswaardigheid de zaal in.

Je kan de Fastnet pas de tweede keer goed varen

Quote

Ruim honderd muisstille gasten volgden de motieven van de zeilers om deel te nemen, de voorbereiding van het team, en -in het tweede deel- het verloop van de race van start tot finish.

Terwijl men in Cherbourg rondom ons aan het boren en timmeren was, zetten wij koffie

Quote
RYCB Clubavond Rolex Fastnet Race

Zeilers motiveren om te zeilen, meer Belgische deelnemers aan deze Everest van de zeilsport en de klassieker: ‘grenzen verleggen’ hoorden we.

Maar ook details over mijlen maken in Coronatijden in de Belgische territoriale wateren (die plots heel klein lijken). Over overlevingsopleiding, en het leren kennen van iedere schroef en iedere verbinding in de Grand Soleil. Wat overigens een voordeel is als je door de wasmachine golven op de drempel van de Solent moet laveren. Eén ochtend zonder spek en eieren, dan maar.

Aan onze gezichten op de foto’s kan je zien of we het leuk vonden of niet

Quote
Gente Di Mare - Fastnet race

Schipper Roel benadrukte dat het team drie jaar aan het project heeft gewerkt. Ze haalden alles uit de kast om er het beste van te maken door voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding. Er was voldoende zeil- en zeemanschap aan boord om de oeverloos herhaalde scenario’s aan de praktijk op zee aan te passen. Wind, golven en stroming: daar moet je mee kunnen omspringen.

En dan is er nog de virtuele shadow boat in de Adrena software. Die vormt een permanente uitdaging. Het systeem toont de optimale prestaties op het scherm onder vorm van een spiegel-tegenstander. Het team moet die in real time bijhouden. Of nog beter: voorblijven.

We moesten en zouden voor de stroom keerde finishen, anders was de tidal gate toe

Quote
RYCB Clubavond

Het is en blijft een vrijetijdbesteding. Ze doen het voor de lol en de vriendschap. Dat mag blijken uit de vlotte en ongedwongen reacties van de zeilers tijdens de presentatie. Alles spontaan gebracht met gezonde humor, oog voor detail -waar de zeilers in de zaal van smulden- en hier en daar zelfs een ontroerend moment.

Oh ja: uit de  cijfers blijkt dat de Gente di Mare niet alleen een van de betere prestaties in IRC3 heeft neergezet in een vloot van lichte superracebakken. De Gente-mannen zetten ook nog de beste prestatie neer van de elf deelnemers grote Belgische vloot.

Gente di Mare in de Rolex Fastnet Race : klik HIER voor uitslagen en analyses 

Zou het niet geweldig zijn dat er meer Belgische jachten aan die fantastische Fastnet deelnemen? 

Quote

Een ervaring op topniveau beleven, de uitdaging om die route rond die rots te varen, het offshore niveau opvijzelen maar ook inspiratie leveren aan anderen om ook de Fastnet Race te varen. Dat zijn maar een paar doelstellingen die Roel Ysewyn achteraf als geslaagd noemt.

Wil je meer weten over deelnemen aan de Rolex Fastnet Race? Roel Ysewyn popelt om alle informatie en motivatie met jou te delen.

E-mail

Website Winning Sails

Facebook Gente di Mare

Lees hier meer over het Gente di Mare Rolex Fastnet race avontuur

______________________________________________________________________________________________________________________________

De RYCB-Clubavonden hebben normaliter(*) steeds op iedere laatste woensdagavond van de maand -uitgezonderd december- plaats en worden gecombineerd met een heerlijk etentje.

 (*) Covid permitting

[PDJ]