Palamòs – de grote stap vooruit voor Level Up zeilers Valerio, Finn en Paul

De International Optimist Trofee in het Noord – Spaanse Palamòs aan de Middellandse Zee breekt niet alleen het zeilseizoen voor de wereldverspreide Optimistklasse open. Het maakt deel uit van de Nations Cup en de  Optimist Excellence Cup. Startende en ervaren Optimistzeilers mogen deze klassieker niet missen. Voor deze 34ste editie daagden 545 zeilers uit 22 landen op ook van andere continenten. Van de 26 Belgische deelnemers, waren er drie van het RYCB-Level Up team.
Voor Finn, Paul en Valerio werd het een immense ervaring.

Bernard Glorie vat de race samen

Bernard is een van de Level Up coaches. “Onze drie zeilers even voorstellen: Paul Glorie, Finn Ysewyn en Valerio Truppo die zijn laatste jaar Optimist ingaat. De laatsten trainden de hele winter iedere zaterdag op het Galgenweel. Valerio komt uit het WWSV talent team en trainde op diverse locaties.”

“De eerste vier dagen in Spanje lag de focus op zeetraining, daarna gingen ze vier dagen racen. Best belastend.
De condities varieerden van lichte tot medium wind, oplopend tot 20 knopen. Inclusief, natuurlijk,  de bijhorende deining en golven.”

Het gigantische deelnemersveld werd onderverdeeld in vijf vloten van 109 boten. Er werden 9 manches gezeild.  Het was een mega-ervaring om in z’n groot veld te varen. Voor Paul en Finn hun eerste keer.

Eerste keer

De omvang van het evenement en de vloot, was intimiderend. De RYCB-zeilertjes hebben nog een lange weg hebben af te leggen voor zeilen op open water. Finn en Paul zijn relatief licht in vergelijking met andere (oudere) Optimistzeilers. Zeker in deining en bij ogere windsnelheden kregen ze het te verduren.

Valerio Truppo is knap 87ste geëindigd. Paul Glorie 268ste en Finn Ysewyn 444ste.

Als het van hun enthousiasme en gebetenheid afhangt, gaan we nog veel van ze horen.

Tekst en foto’s Bernard Glorie – Vlootfoto: Alfred Farre