Met het verdwijnen van Jacques Graaf Rogge verliest de zeilsport haar mentor

JACQUES ROGGE STELDE DE MENS STEEDS CENTRAAL.

Jacques graaf Rogge zal vanzelfsprekend herinnerd worden als de nuchtere man die als sportmedicus opklom tot een van de machtigste mensen op deze planeet in de rol van voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en later het Internationaal Olympisch Comité (IOC), met de nodige hiërarchische tussenstappen. Toch bleef hij de mens, jong of oud, de atleet en ieders welzijn voorop stellen. 

Sport, zoals in gezond lijf en gezonde geest

Jacky -voor de vrienden- was bovenal zelf een sportman. Over zijn liefde voor het rugby geraakt men niet uitgepraat. Maar het is opmerkelijk dat de man die de legende ingaat als een koele en berekende dirigent met een aimabele en steeds beheerste persoonlijkheid zich uitleefde in een ruige sport. Hij ontpopte zich ook als drijfveer: zowel als stichter van een Rugby Club in zijn thuisstad Gent als voorzitter / manager.

“Ik ken hem nog van in onze Cadet tijd” zegt oud RYCB-Voorzitter Dirk De Bock. “Dat is meer dan een halve eeuw geleden. Hij was een opmerkelijk grote en stevige jongen, een perfectionist. Zo experimenteerde hij mee om zijn Cadet sneller te maken door grafiet onder water aan te brengen. Grafiet stoot water af en zou dus minder weerstand geven. Hij verbaasde iedereen door harde droogtraining, buikspieroefeningen met de voeten onder de bank en zo.”. Dat leverde hem wel een Wereldtitel in de Cadetklasse op in 1959.

Olympisch zeilen

Jacques Rogge (4de v. links) bij de presentatie van de Belgische zeilers die naar de OS 1972 in Kiel zouden gaan. Links naast hem het RYCB-Soling team met Dirk De Bock in het midden.

De struise man Rogge zat gauw in een Finn en sparde met ondermeer André Nelis. Rogge nam deel aan de Olympische spelen in de Finnklasse in Mexico (1968), München (1972) en Montreal (1976).

Ook aan München heeft De Bock grootse herinneringen, weliswaar met grote uitersten omdat dit het jaar van de terroristische aanslagen was. “Jacques sliep met ons, het Solingteam, op een appartementje in het Olympisch dorp. Dat Solingteam bestond uit Charles De Bondsridder, Walter Haverhals en ikzelf plus twee reservemannen. Redelijk snel verhuisde Jacques naar een hotel in de stad. We maakten te veel lawaai.”

Jacques Rogge en echtgenote Anne op Olympische Spelen Kiel 1972

In zijn medische carrière ontpopte hij zich als de mentor van het Sport Science Laboratory aan de U-Gent dat beweging van het menselijk lichaam analyseert om het zo efficiënt mogelijk te kunnen inzetten. Hij experimenteerde hier zelf om zijn zeilersprestaties in de Finnjol te verbeteren vanaf 1974.

Structuur

Als Jacques Rogge op 16 juli 2001 voorzitter van het IOC wordt kan hij zich volledig focussen op waar hij goed in is. Structuur brengen in de chaos, de efficiëntie maximaliseren en mensen motiveren om daaraan mee te werken. Het levert hem de bijnaam Mister Clean op, maar ook The Lord of the Rings.
Het is tekenend voor Rogge dat hij met zijn flair, zijn bescheidenheid en zijn groot talent om mensen te waarderen in hun zijn het tot voorzitter van het IOC geschopt heeft.
Ondertussen zag je hem in gezelschap van andere mentoren zoals Sadi Claeys ijveren voor een Europese jeugd wedstrijd (de Spa Youth regatta in Nieuwpoort) of nationale en internationale structuren (IYRU). “Hij deed dus meer dan het baanbrekend werk verder zetten van mensen zoals Henri Leten (RBSC) of Hugo Van Kuyck (RYCB) verder, hij tilde de zeilsport ook op een hoger niveau.” Vindt De Bock.

We mogen niet vergeten dat hij andere Finnzeilers zoals Filip Wilms, Sebastien Godefroid en zijn zoon Philippe heeft geïnspireerd maar ook Johan en Dirk Bellmans en zijn dochter Caroline in de 470 en veel, veel meer mensen.

Nil Volentibus Arduum*

De Bock: “Een van zijn grote verborgen talenten is het herkennen van mensen. “Je ontmoet hem na jaren en het is of hij het gesprek van zo lang geleden met je naadloos weer oppikt. Die jovialiteit valt pas op nadat hij weer is vertrokken, zo bescheiden is hij. Maar vergis je niet, Jacques Rogge wist precies waar hij naartoe wou.” Dat was dus het allerhoogste in de sportstructuren, wat hem dan ook de adellijke titel graaf heeft opgeleverd. Hij kreeg ook de Nederlandse titel van Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau toegekend en in 2014 werd hij in de Britse adelstand verheven.

De titel van ‘Fellow of Jacques Rogge’ is de hoogste waardering die Belgian Sailing jaarlijks aan zeilers, coaches en officials in de Belgische zeilsport wordt uitgereikt.

We hebben Jacques Rogge gezien aan het roer van de Formidable van Piet Vroon, van One Tonners, van de Formule 40 catamarans, bij de doop van diverse nieuwe, beloftevolle wedstrijdjachten zoals de ORMA 60 Belgacom trimaran.

Medeleven

Voor de RYCB en de hele zeilwereld is er een van de meest markante, charmante en charismatische persoonlijkheden verdwenen die met wiskracht zijn visie wist te realiseren en daar talloze mensen op en rond het water mee heeft van laten genieten.

Het RYCB-bestuur, de leden en andere sympathisanten betuigen hiermee hun medeleven met  familie, vrienden en kennissen.

Jacques graaf Rogge – Gent, 2 mei 1942 – 29 augustus 2021

*Nil Volentibus Arduum : Jacques Rogge koos de wapenspreuk die zoveel betekent als ‘waar een wil is, is een weg’ toen hij in de adelstand werd verheven. Ridder in 1993 en graaf tien jaar later.

[PDJ]
Foto’s: U-Gent / PDJ / Dirk De Bock