EuroCup RS Aero Carnac: Joppe Pattyn beste Belg

Joppe Pattyn, Kobe Stroobandt en Boris De Ripainsel trokken naar het Bretonse Carnac voor het de Eurocup in de groeiende RS Aero klasse. De drie RYCB leden startten in de RS Aero 6. Net als andere eenheidsklassen worden op de RS Aero meerder tuigages toegelaten. Hier is het 5,6,7 & 9, de 6 is qua zeiloppervlak vergelijkbaar met de ILCA Radial.

In totaal kwamen 112 boten uit 14 landen aan de start in alle categorieën samen.  

Wind

De eerste twee dagen stond er enorm veel wind. Voor de Belgen kwam het er op neer om te overleven in hun 43 eenheden grote vloot. Toch zetten lichtgewichten Joppe en Kobe enkele knappe prestaties neer in een vloot die hoofdzakelijk door de Britten en Ieren werd gedomineerd. Oekraïense en Estse Uitzonderlingen daargelaten.

Boris maakte de eerste twee manches niet af wat een domper zette op de volgende reeksen.  

De derde dag was er dan weer heel weinig wind. Kolfje naar de hand van Joppe, zoals die elfde plaats, met als gevolg dat die steeg in de rangschikking. De geplande vierde dag bleef de wind weg. Dus werd er niet gezeild.

Taktiek

Joppe Pattyn (17 – student) scoort niet alleen als beste Belg in de ‘6’ rangschikking, maar ook als beste van de van nature uit gegroeide Belgisch Nederlandse RS-klasse.

“We trainen allemaal samen, afhankelijk van de beschikbaarheid in Loosdrecht of op de Grevelingen. Nu zeilden we in een baai. Ik ga nu niet zeggen dat de overstap van plassen naar meer open water de doorslag heeft gegeven in mijn prestaties,” zegt Joppe.

“Stroming is verwaarloosbaar en er was wel wat meer golfslag, maar dan nog. Tactiek, daar ben in goed in. Dat komt natuurlijk omdat ik de wedstrijdervaring die ik eerder in de Cadet heb opgedaan mij hier goed van pas is gekomen.”

Toppers

Het niveau was enorm hoog dit jaar. Zo deden er enkele Olympische zeilers mee zoals de Oekraïense Sofia Naumenko, vorig jaar nog brons in het RS Aero-WK, en de Nederlander Pim Van Vught, ook lid van de Bel/Ne RS Klasse. Pim werd dan ook Europees kampioen in de RS Aero 7. Dit was zijn eerste keer in de Aero, dus echt wel een waanzinnig knappe prestatie.

Joppe Pattyn: 19de / Kobe Stroobant: 21ste / Boris de Ripainsel: 31ste // RS Aero 6 Carnac