Tentoonstelling 70 jaar wereldreis van de Omoo – RBSC Zeebrugge

feed

Tentoonstelling 70ste verjaardag terugkeer van de Omoo

Yachting patrimonium

Louis en Annie van de Wiele maakten vanaf 1951 samen met Fred Debels en de Schotse terriër Tallow een wereldreis op hun kitsjacht Omoo. Ze waren daarbij op meerdere vlakken pioniers, hun avontuur is ongeëvenaard.

De ontvangst van de wereldzeilers in augustus 1953 is grandioos. Want in deze naoorlogse tijden zijn er weinigen die zich aan een dergelijke odyssee wagen, laat staan realiseren.
De Van de Wieles’ hebben zich grondig voorbereid. Architect Louis tekende zelf de kaffelkits, de naam komt uit een boek van Herman Melville.

Omoo bemanning: Van de Wiele - Debels

Ze maken een proefreis van vier jaar vanaf 1949 tot in de Middellandse zee. De wereldreis start op 7 juli 1951. Bestemming Caraïben, Panamakanaal, de Stille Oceaan eilanden en via Zuid-Afrika terug. Op 2 augustus 1953 varen ze Zeebrugge binnen.

Annie Van de Wiele, eerste vrouw rond de wereld onder zeil

Annie Van de Wiele – Lannoo schrijft een boek dat in de zeilwereld als standaard wordt onthaald: ‘Pénélope était du voyage’, vertaald uitgegeven onder de titel ‘Onder Omoo’s zeilen’. Een best seller. Ze zal nog zes andere boeken schrijven, telkens met de zee en het zeilen als rode draad. Louis maakt furore als jachtontwerper. Zo tekent hij op vraag van Willy De Roos de Williwaw.

De zeilers worden overladen met eretekens voor sportverdienste en Honoris Causa titels uit de wereld van de scheepvaart. Annie gaat de legende in als de eerste vrouw die rond de wereld zeilt.

Omoo wereldreis

Om de zeventigste verjaardag van het baanbrekende avontuur van Annie, Louis, Fred en Tallow te eren, organiseert de Royal Belgian Sailing Club van Zeebrugge een tentoonstelling in het ‘Alberta’- clubhuis aan de Omoo kaai 1, Zeebrugge.
Foto’s, dagboekfragmenten en enkele relieken zijn er te bewonderen. 

Open van 12 augustus tot 30 september. Dagelijks open behalve op dinsdag in augustus en op dinsdag en woensdag in september. 

Omoo tentoonstelling RBSC

09 August 2023