Zo bouwt Eline Verstraelen haar topsportloopbaan op

Eline Verstraelen

Eline Verstraelen (RYCB) zeilt sinds heel jong en combineert nog steeds haar studies met een grote zeilsportambitie. Vorig jaar behaalde ze de wereldtitel in de ILCA 6 klasse, de voormalige Laser Radial. De Covid lockdown daarvoor tastte haar vertrouwen nochtans flink aan. Maar met de aanmoediging van het gezin Verstraelen – ook geen beetje verhangen aan het zeilen- en de nodige structuur en begeleiding vanuit WWSV sloeg ze zich erdoor.

Consistentie is haar motto. Met een wereldtitel in niet zo evidente weerscondities als gevolg. Knap gedaan klinkt als een understatement. Hoe gaat het nu verder?

Stapjes op weg naar de Spelen

Eline zit nu in het Olympic Talent Team van WWSV, vrij vertaald de aanloopstructuur naar een Olympische kandidatuur. Naast de mannen Thomas Broucke (IQFoil)  en Arthur De Jonghe (49-er) is ze de enige vrouw hier.

Eline Verstraelen RYCB Kampioen

Jawel, in het kielzog van Evi van Acker en Emma Plasschaert.

Naar haar eigen zeggen is dat Olympisch ticket nog ver. Maar dan is ze er toch al wel goed naar op weg.

“Ik studeer Toegepaste Economische Wetenschappen een Universiteit Antwerpen, “legt Eline uit. “Dat kan deeltijds, omdat ik een door Sport Vlaanderen erkende topsporter ben.” Dat afwisselend studeren en sporten vraagt dus een sterke organisatie, want op beide terreinen ligt de lat hoog.

Omkadering

Eline Verstraelen en Emma Plasschaert

De winter was -gemiddeld tweemaal daags- de periode van kracht en cardio training. Core stability kreeg speciale aandacht, waardoor ze zich focust op hoe ze met haar lichaamsgewicht de inertie in haar boot kan optimaliseren.

De zeilster zit geen seconde stil, haar lichaamsgewicht en haar houding vangen de remmende golfslag op, of stimuleren juist de bootsnelheid. Eline kan overigens rekenen op een heel team: onder andere Ward Van de Capelle, physical coach van Energy Lab, Maarten Thyssen Sportkinesitherapie en Manuele Therapie van bij GRIT, waar we ook prof. Dr. Johan Bellemans tegenkomen die 470 zeilde in de OS-Barcelona 1992.

Maar ook kinesisten en mental coaches. Plus de begeleiding van WWSV met Evi van Acker, sporttechnisch directeur, Mark Littlejohn, coach, Dimitri Dumery topsportcoördinator en de bemanning van WWSV.

Topsport – top events

Eline Verstraelen

Wat het zeilen aangaat ligt de focus dit jaar op de grote events voor de zomer zoals de het ILCA-EK in Andorra, de Trofeo Princesa Sofía in Mallorca, de Semaine Olympique in Hyeres.

Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar er ligt wel een belangrijk aspect verborgen in dit voorjaarprogramma. Mocht Emma Plasschaert het niet zo goed doen, dan staat Eline op de eerste rij om de Olympische Try Out van Marseille deze zomer te gaan zeilen. Let op het ‘als’ en ‘indien’.

Het culminatiepunt van Eline 2023 wordt vast het Allianz Sailing World Championships van Den Haag (8 tot 20 augustus – Scheveningen) waar ze samen met Emma haar eerste event zal zeilen dat beslist of België een van de deelnameplaatsen voor de OS 2024 toegewezen zal krijgen.

Inspireren

Eline Verstraelen

Naast haar studies geeft Eline sporadisch les bij de RYCB-zeilschool. Net als haar broer Jenthe, die zich heeft ontpopt als zeilschool coördinator, injecteert zij dus ook een competitiebasis in de school en vergoot ze mee de gevoeligheid voor een regatta commitment van de jonge zeilertjes. Inspiratie werkt.

Het wordt dus een intensief zeiljaar voor Eline. We gaan haar volgen. Toch heeft ze al toegezegd om bij de RYCB-Clubavond van 25 oktober haar manier om de top te bereiken persoonlijk zal komen voorstellen. Blokkeer die avond maar al.

De foto op jouw RYCB-lidkaart 2023 zal je eraan herinneren dat we groot zeiltalent in onze club hebben: Eline Verstraelen.

#jelevenlangzeilen