Eerste Antwerp Sustainability Cup: beste Finn en Snipezeilers wetten de messen

Sigurd Vergauwe Finn Antwerp Sustainability CupMet de eerste lentesignalen ontluikt ook het wedstrijdseizoen bij de zeilers. Na dertien jaar Antwerp Snipe Cup die de races jaarlijks op gang trekt, was het nu aan de Antwerp Sustainability Cup om van het Galgenweel een competitie-arena te maken. Op zaterdag werden 5 manches gevaren, zondag 4.

61 zeilers, 6 cups, 2 sterke klassen, 1 event

In overleg met BE networks, die deze cup ondersteunt, werd de dertien jaar oude Antwerp Snipe Cup vernieuwd. In het kielzog van de Snipeklasse groeit de populariteit van de Finnklasse, zeker bij de wat oudere zeilers. Reden te over om deze twee klassen in één evenement te laten zeilen. Bij beide klassen kwamen de huidige Belgische kampioenen aan de start.

Maar ook Nederlandse, Poolse, Spaanse en Duitse zeilers. De bemanning van die ene Snipe met een USA-zeilnummer kon haar Antwerpse accent niet onderdrukken en is dus niet als buitenlands geregistreerd.

Snipe Antwerp Sustainability CupOngestoorde wind

Race Officer Tomy Neuman slaagde erin om mijn zijn RYCB-race & rescueteam een trapeziumvorming parcours uit te leggen over het hele oppervlak van dit grootste brakwatermeer van Vlaanderen. De Snipes kregen de buitenste lus voor de boeg, de Finnen de binnenste. Zo bleven de klassen uit elkaars buurt en konden ze toch simultaan racen.

De overwegend zuidelijke, later zuidoostelijke wind tussen 9 en 15 knopen maakte dit mogelijk. Bijkomend voordeel van deze windrichting is dat de voor dit meer beroemd/beruchte winddraaiingen binnen de redelijke perken bleef. Zeilers met lokale kennis wisten toch netjes de zones met meer wind te benutten.

Filip Willems Finn Antwerp Sustainability CupFocus en rust

Filip Willems, zeilcoach, oud-Olympiër en brons in de Legend categorie op het WK Masters in Finn, stond op het einde van de eerste dag en na vijf reeksen één, net voor Belgisch Kampioen Sigurd Vergauwe. De strijd tussen wie ook nog op het podium zou mogen poseren ging duidelijk tussen het aanstormend talent Matisse Catrysse en Yves Bassette. Zoals dat bij het zeilen gaat: wat zou Bassettes’ finaleplaats geweest zijn als hij bij een aanvaring zijn zeil niet gescheurd zijn?
Op dag 2 laat Vergauwe geen enkele steek meer vallen. Hij werkt zich uit de naad om ieder pufje op te vangen. Bij reeks acht van de negen is hij al zeker van de eerste plaats.

Bij de Snipe klasse was er maar een team opwassen tegen de suprematie van het Belgisch Kampioenen duo Jan Peeters – Nathalie Janssens: Bart Bomans en Marleen Frimout. Ook hier maakte rust in de boot, gecombineerd met het juist interpreteren van de niet overal even sterke windvlagen het verschil. Finaal ging de cup naar het duo Peeters / Janssens, nauwelijks belaagd door de broers Everaert en het duo Bongaerts/ Sequeira.  Bomans/ Frimout vielen van het podium door een niet afgemaakte reeks en een vroegstart.

Bomans Frimout Finn Antwerp Sustainability CupRegelmaat

“Normaal houd ik me wel wat in, maar deze keer dus niet”, zegt Bart Bomans nadat jij zijn fiets aan de kant zette. Hij heeft het over die OCS (vroegstart) die hem met veel punten overspoelde. En dus de podiumplaats bij de Snipe kostte. “Ik had geen flauw benul dat we te vroeg gestart waren.” Deze tweede klap kukkelde het Miss Piggy-team van het podium af.
“In de tweede reeks brak het elastiek die de fokkenboom tegen de giek trekt. Eventjes dachten we met die losse boom te kunnen doorvaren. Maar er moest nog een ronde gezeild worden, dus zijn we maar naar binnen gegaan om te herstellen. Een DNF tikt met 23 punten hard aan.” Zegt Bart die met zijn fokkeniste Marleen de RYCB-Merman en Mermaid trofee behaalden.

“We werken aan onze regelmaat. Je hoeft geen mijlen voor de anderen te finishen, als je de dans maar leidt.” Vindt Bart. Het duo werkt voortdurend aan die regelmaat. Dus was deze Sustainability Cup een uitstekende proef. Alleen jammer van die OCS in de laatste reeks: 23 punten bij het totaal van 1|(23.0)|6|1|1|2|4|10 toevoegde. Het nadeel van maar één reeks te kunnen aftrekken van het totaal. Maar Bart en Marleen blijven glimlachen. Het ultieme doel is toch sterk scoren in het EK Snipe Masters in mei in Valencia. “We gaan daar met een sterk team van 11 Belgen varen. Daarvoor is deze cup de ideale voorbereiding.”

Prestaties RYCB Snipezeilers:
Bomans – Frimout (Miss Piggy): 4de  –  Martot – Wijffels: 5de   –  Celis – Van Win : 9de    –   Den Hartigh – Royer: 17de  – Anrys – Ceulemans: 20ste  – Callot – Callot 22ste

Samenwerking

Wedstrijdorganisatie: RYCB- Race & Rescue team
De Antwerp Sustainability Cup wordt ondersteund door BE-Networks, een bedrijf dat duurzame IT-oplossingen levert over de hele wereld en zich identificeert met de schone energie in de zeilsport.

Het evenement kwam tot stand door de inzet van talloze vrijwilligers en een beloftevolle samenwerking tussen diverse watersportverenigingen aan het Galgenweel: RYCB, SRNA, VVW en KLYC.

Resultaten:  https://manage2sail.com/en-US/event/ASC2022#!/results?classId=6a8f0d84-c8de-4faf-b65c-fa65022a31ec

Foto’s: https://photos.app.goo.gl/J5sEgpcLf9SJE49S7

Tekst & foto’s: PDJ

Podium Snipe Antwerp Sustainability Cup

Podium Finn Antwerp Sustainability Cup