Cédric D’hondt – de grootste ILCA-ambities realiseer je met kleine stapjes

In het zeilen heeft “De Microbe” allesbehalve een negatieve betekenis. De familie D’hondt kan ervan meespreken. Cédric behoort tot de RYCB-zeilschoolklas van ’14. Hij kreeg toen les van ondermeer Kato, Jenthe, Justine en Astrid, die nog steeds de zeilschool doen draaien. Maar zelfs de bitterkoude stages bij het winterzeilen en de lange uren in de Optimist hielden hem niet van zijn groeiende ambitie af: topzeilen in de competitie.

Omkadering

Dan schakelen de D’hondts een versnelling hoger naar de Optimist-trainingsteams van Go Sailing en later 8Daysaweek. Of dat loont.  2de Benjamin in het Belgisch Klassement 2019, 2de in de Silverfleet International Nieuwpoort week 2019 en een deelname in het EK in Cadiz, twee jaar later.

Hierna stapt hij over naar de ILCA-klasse. Opnieuw is voorbereiding en training een kwestie van op een stimulerend team te kunnen steunen. Op dit niveau is het niet zo heel lang zoeken, weliswaar bij buitenlandse trainingsgroepen. Cédric sluit aan bij het in Zwitserland gebaseerde maar internationale DRCS-team dat samenwerkt met WeSail- Damir Nakrst. (+)

Palmares

Cédric D'hondt

Vanaf nu gaat het hard. Sinds 2021 zeilt Cédric enkele grote wedstrijden in de ILCA 4 met een merkbare stijgende curve in de resultaten:

  • OBK/Europacup Oostende 10/33 zeilers (team 8daysaweek – Simon De Gendt – WK kampioen 2019 Japan Ilca 6)
  • U4 Medemblik 4/58 zeilers (team 8daysaweek – Simon De Gendt)
  • U4 Workum 14/69 zeilers (team 8daysaweek – Simon De Gendt)
  • DYR Workum 9/69 zeilers (team DRCS sailing – WeSail Noa Nincevic)
  • Warnemunde 8/37 zeilers (team DRCS sailing – WeSail Noa Nincevic)
  • EK ILCA 4 – Dzinow 115/210 en subcategorie u16 56/111 (team DRCS sailing – WeSail Noa Nincevic)
  • WK ILCA 4 – Dzinow 160/272 en subcategorie u16 51/99 (team DRCS sailing – WeSail Noa Nincevic)
  • OBK Inland SNEH 2/16 zeilers (zonder trainer)

Strakke organisatie voor grootse wedstrijden

Cédric D'hondt

De opvolging door BOIC-kinesist Tom Verhoeven vijzelt zijn fysiek op. In zijn praktijk traint hij bij hem 2 tot 3 keer per week. De focus is strak bepaald. “Ik ben er niet zo voor om ieder weekend uit te gaan.” Vertelt Cédric. Hij heeft het ervoor over om geregeld naar Spanje te vliegen om daar met het van oorsprong Zwitserse team te gaan trainen. “Dat is een sterk team. Bovendien trainen we daar in dezelfde condities als die van de eerste wedstrijden maar ook het EK.” Voegt hij eraan toe.
Cédric won trouwens de Open Bahia de Altea in januari van dit jaar en ook de Olympic Week in Torrevieja in februari.

Binnenkort vertrek hij dus naar Cadiz voor het Europees Kampioenschap ILCA 4.  De BEL-ILCA klasse prikt Cédric op de 1ste plaats -en als enige Belg- om te kunnen deelnemen aan dit EK ILCA 4, van 16 tot 22 april in Cadiz. Dankzij deze ranking is ook zijn ticket voor het wereldkampioenschap van 22 tot 30 juli 2023 in Volos, Griekenland ook binnen. Het wordt overigens een wisseljaar tussen de ILCA 4 en de ILCA 6.

Olympisch voorprogramma

Cédric D'hondt

Want ondertussen is hij gescout door Wannes Van Laer van de Fédération Francophone du yachting Belge en het ADEPS – het Franstalige equivalent van Sport Vlaanderen. Daarmee schakelt hij over naar de ILCA 6 (ex-Laser Radial) waarin hij de DYR 2023 en de Nieuwpoortweek 2023 gaat varen. Hij wil bij de United 4 in september selecteren voor het ISAF Youth 2023 te Armação dos Búzios in Brazilië. “In de verre verte zijn de Olympische Spelen in Brisbane van 2032 dé grote droom”, geeft Cédric toe. “Maar eerst komt het EK. Ik hoop op een plek binnen de top 20. Of zelfs top 10. (Schuchter lachje) Nadien wil ik zeker naar het Youth WK in Brazilië. Maar we bekijken alles stap voor stap”.

Volg Cédric D’hondt op zijn Instagram account. https://www.instagram.com/cedric_bel211382/

PDJ