Antwerp Wednesday Challenge #1 – 2022, de eerste stap is meteen de grootste

Antwerp Wednesday ChallengeNIEMAND TWIJFELT ERAAN dat het uitzicht over de Schelde vanuit het RYCB-Clubhuis uniek is. Het gezegde, dat de aandacht de hoogte ingaat wanneer er schepen bewegen, heeft een grond van waarheid.
Het enthousiasme van Sebastian Steinbarth, die al lange tijd zeiltochtjes ‘tussen de deuren’ van de jachthaven maakt, sloeg over naar de mensen van het RYCB Race & Rescueteam, andere booteigenaren in de jachthaven en de mensen van de Jachthaven Antwerpen L.O. zelf.
De serieux waarmee de eerste editie werd aangepakt, aangezwengeld door het enthousiasme van drie bootcrews plus een vijftigtal fans, belooft een mooie toekomst voor deze low profile wedstrijd.
Er wordt weer voor de deur gezeild. Dat was tijd.

De Bolero (J/24-  André Haerbosch), de Nandou (Saffier 27- Sebastian Steinbarth) en de 4Sail (S&S Sailmaster 22 – Marc Martens) namen als eerste de uitdaging aan. Al van bij de briefing voor de boten de jachthaven uit vaarden, vielen namen van schippers en boten die wel goesting hadden om mee te zeilen. Maar dus nog even de kat uit de boom kijken.

Antwerp Wednesday ChallengeStarten voor het Schelde ponton aan het RYCB Clubgebouw, een of twee rondjes afwerken, rond een boei voor de Zeescoutsbasis in het zuiden en de Palingplaat ponton in het Noorden. Niet voorbij de lijn van de groene boeien. Per manche geeft de cijfervlag aan of er 1 of 2 (of meer?) rondes gevaren worden. Alles binnen de twee uur voor- en vlak na HW Antwerpen. Een half uurtje op- en weer aftuigen en onder begeleiding van 4 RIBs en de onvolprezen werkboot van JHA de Schelde op.

Opbod in lokale kennis

Voorzichtige starts met ruime wind richting noord. Eerst tegen de vloedstroom in. Als de eb weer inzet wordt het water minder voorspelbaar. Het RYCB R&R team had de boeien uitgelegd, maar toen sloeg het Linkeroever effect toe.
De bomen en de gebouwen veroorzaken wind luwte- en Venturi plekken dus scheuren de boten onder fikse helling vooruit om honderd meter verder stil te vallen.

OepsNiet getreurd: de boeien verschuiven voor de tweede ronde iets meer naar het midden van de stroom. Maar alweer blijkt dat de mensen met een halve eeuw (!) Scheldervaring de windvlekken juist kunnen inschatten. Helaas voor de solozeilende Sebastian die bij de laatste manche de bocht rond de bovenwindse boei iets te kort maakt, in de windstilte stilvalt en tegen de boei wordt gedreven. Letterlijk.

Iedereen wint, ook de stuurlui aan de wal

Om kort te gaan: 1ste André Haerbosch, 2de Marc Martens, en 3de Sebastian Steinbarth. Dit zijn de volledige uitslagen. Yep: er is nog zoiets als een correctiefactor die het eindresultaat bepaalt.
Uiteraard liep het feestje na de Vol Au Vent van The Jibe net genoeg uit de hand, als bewijs dat het zeilen op de Schelde essentieel is. De fraaie trofeeën voor de winnaars van het algemeen klassement na 4 manches stonden al begeerlijk te fonkelen in tegenlicht.

Antwerp Wednesday ChallengeAntwerp Wednesday Challenge #2: 29 juni

En nu? De volgende Antwerp Wednesday Challenge is op woensdag 29 juni e.k. Tegelijk wordt het jaarlijkse RYCB-tuinfeest gehouden. Aan supporters geen gebrek, dus.

Voor de AWC wordt dit een hoogtepunt. De basis ligt er: een sympathieke formule, optimale omkadering en een enorme nadruk op zeilplezier en gezelligheid voor iedereen. Initiatiefnemer Sebastian Steinbarth weet nu al zeker dat het aantal deelnemers gaat verdubbelen.  Verdriedubbelen, misschien?

Alle info en inschrijven: Manage2Sail

Sfeerfoto’s

Antwerp Wednesday ChallengeNog wat hints uit het rek ‘Niet Mis te Verstaan’:

  • Jachthaven Antwerpen Linkeroever sleutelt aan een J/24 en belooft volgende keer mee te starten. André: hier komt de matchrace.
  • De Tontin van de zeilfamilie Borghijs staat al op de deelnemerslijst. De te kloppen boot in zicht?
  • Om de RS Ventures van de RYCB Zeilschool te laten meedoen, zijn er mensen nodig om ze te vervoeren naar JHA en ermee te zeilen. Hallo monitoren?
  • Er liggen diverse zeiljachten in de jachthaven die startklaar zijn. De AWC gebruikt een handicapformule, dus alle boten maken ernstige kansen op winst, prestatie en natuurlijk eeuwige roem in en rond de wereldhavenstad.
  • Ben je met een groepje vrienden? Google eens tweedehands zeiljacht voor 3000 euro en je struikelt over J/24, Waarschip 475, Kwartertonners en andere snelle bakjes. We leggen graag het principe van een zeilsyndicaat uit.
  • De AWC staat open voor alle zeilers van alle clubs van alle niveaus (en van alle genders).

 

Tekst & foto’s: PDJ