Derde Antwerp Wednesday Challenge 2022: verrassingen zijn de wereld niet uit

J/24 Jachthaven AntwerpenNa de verrassing van AWC-editie 1 (dat die er überhaupt gekomen is en het enthousiasme dat er achter school) en verrassing bij AWC-editie 2 (de verhoopte maar onvoorspelbare uitbreiding van het deelnemersveld plus de plotse opkomst van de J/24 deelnemers), kan het toch niet anders dat er weer verrassingen gaan volgen voor de derde reeks, eind augustus?

Staat nu al wel buiten kijf: zeilers en eigenaren van jachten in de Jachthaven Antwerpen hadden maar een piepklein duwtje nodig om met de voeten vooruit in dit evenement te springen.

Iemand moet het doen

Dat duwtje werd geleverd door de super enthousiaste Sebastian Steinbarth die de mensen van de RYCB Race & Rescue meekreeg.

Antwerp Wednesday Challenge

Zij koppelden er meteen een volwassen wedstrijdformule aan en zorgden voor de nodige vergunningen. Hun duw- en sleepwerk dropten ze de boeien op de juiste posities, en wie er in verstrengeld geraakte, sleepten ze weer de jachthaven in. Sebastian (links op de foto) motiveerde mensen van alle clubs en van alle type boten om deel te nemen.

De ‘good vibrations’ van dit concept bereiken intussen alle steigers in de jachthaven. Het zwengelt de ambiance in haar geheel aan. De fijne after sail sfeer zowel in de haven als in het RYCB-clubhuis zorgt voor die extra ontbrekende toets.

Tussen de deuren” flakkert ondertussen weer helemaal op als begrip op de pontons en daarrond. De kersverse gelijknamige WhatsApp groep wisselt intensief nieuwsjes uit en spoort en zeilers en boten van allerhande pluimage aan om bij vloed te gaan zeilen.

J/24, en toen waren ze met zes

J/24 BoleroDat er intussen zes (6) J/24 boten met evenveel bemanningen aan hun competitieniveau werken is zondermeer ongezien.

  1. André Haerbosch met de Boléro (foto) die eindelijk tegenstand in het door hem zo bekende vaarwater krijgt.
  2. ‘Polleke’ Says die samen met havenmeester Maarten op de ‘Jachthaven Antwerpen’ alle truckjes van het eenheidsklassezeilen uit de kast halen.
  3. Patrick Verstrepen zocht en vond een J/24 in Blankenberge, doopte hem ‘Frog Off’ en gaat er samen met havenmeester Kurt alles uithalen wat er inzit.
  4. Yves Anrys kocht de J/24 die op het KLYC terrein op betere tijden wachtte en gaat als vierde de challenge interessanter maken.
  5. Onlangs vond ook gereputeerde wedstrijdzeiler Bruno Van Cant een J/24. Nu nog even transport regelen en de puzzel terug samenstellen.
  6. De RYCB staat op punt een J/24 in Nederland aan te schaffen.

Voorzitter Carl Winters -wiens handen al langer jeuken om zelf J/24 te varen-: de clubboot is bedoeld voor jonge Galgenweel- en voornamelijk zeilschooltalenten. Dat zal de doorstroming zeker mee bevorderen. 

Antwerp Wednesday Challenge J/24 trofee

Voor eind augustus liggen er dus zes eenheidsklasseboten aan de landvasten in de jachthaven Antwerpen te rukken om loos te kunnen gaan.

TIP: er staan nog vele J/24’s tweedehands te koop in de buurlanden aan haalbare prijzen. Hoog tijd om met een paar bevriende zeilers en team te vormen en aan de slag te gaan. Denk eraan dat de grotere Scheldewedstrijden het aan zichzelf verschuldigd zijn om vloten, zoals eenheidsklassen, vanaf 5 deelnemers een heel apart klassement toe te staan.

Hoe sterk de honger is, zal blijken in de derde editie van de Antwerp Wednesday Challenge van woensdag 31 augustus. Sebastian Steinbarth geeft de J/24 dynamiek in de jachthaven alvast een duw in de rug door een extra RYCB-trofee in te brengen voor de winnaar in deze klasse.

Antwerp Wednesday Challenge #3 – woensdag 31 augustus 2022

Deze laagdrempelige wedstrijd staat open voor zeilers en zeilsters van alle niveaus en leeftijden. Alle soorten zeiljachten kunnen deelnemen en krijgen een faire kans. Want er wordt gezeild in real time, maar ook in verbeterde tijd voor de finale uitslag.

De ziel van dit evenement is zeilplezier voor ie-der-een.

Antwerp Wednesday Challenge

Timing

– 17:30 Briefing bij de keersluis Jachthaven Antwerpen Linkeroever

– 18:30 Boten verlaten de jachthaven + wedstrijden – max. drie reeksen

– 20:20 Boten keren terug naar de jachthaven

– 21:00 After WAR  aan de Schelde in RYCB-Clubhuis met prijsuitreiking en barbecue

– 21:45 De DJ draait de knoppen wat hoger

Notice of race en (gratis) inschrijven: KLIK HIER

Supported by Jachthaven Antwerpen Linkeroever + RYCB + RYCB Race & Rescueteam