Max Slap RYCB Zeilschoolverantwoordelijke

Max Slap: zeilen als een tweede natuur

Max Slap injecteert een grote ervaring als eenheidsklassezeiler in de RYCB-Zeilschool. Hij bestuurt deze essentiële afdeling van de club en ontpopt zich als uitgelezen, betrokken mentor voor alle jonge zeilers. Wie is deze RYCB-persoonlijkheid?

Max Slap - Laser Talent team WWSV

Max Slap (25) legde een bijzonder zeilersparcours af en liet op verschillende vlakken zien dat hij de juiste instelling heeft om jong en oud op weg te zetten naar de grootste zeilambities. 

Max was amper zes jaar toen hij, geïnspireerd door zijn vader, begon te zeilen op het Veerse Meer. Amper een jaar later volgden de eerste stages bij de RYCB op het Galgenweel. Het gaat snel: een jaar later deed hij mee aan de Q-Cup en wat later zat hij in zijn eigen Optimist.

Het was de periode dat Optiteam, een Optimisten wedstrijdteam, werd opgericht waar Max tot zijn 12de in meedraaide. Vrijwel evident stapte hij over naar de Laser 4.7, wat ook inhield dat er alle vrije dagen werd gezeild. Ondertussen haalde hij zijn A-Brevet en gaf hij in de vakantie les bij de RYCB-Zeilschool. Dat talent wordt natuurlijk gespot: vandaar de volgende stap naar de Laser Radial en het WWSV Talent team. Max is dan 16.

Max Slap - 49-er Pré Olympic team

Talent moet je doen groeien

Het team zorgde ervoor dat hij 150 dagen per jaar zeilt, met een speciale tijdsregeling voor school. In de winter traint het team in Cadiz, Spanje, in het seizoen reist het team Europa rond om aan alle belangrijke wedstijden deel te nemen. 

De volgende stap is de balans vinden en zoeken tussen zeilsport en studies. Max kiest voor de flexibiliteit van de richting Voeding en Dieetkunde omdat dat aansloot bij zijn zijn semi-professionele zeilprogramma.  Wat Max doet overstappen naar het WWSV Olympic 49-er team. Het doel is Rio 2016. Het eerste half jaar met Yannick Lefèbvre, daarna startte hij een eigen campagne met zijn broer: Levi.

Van racing naar begeleiding

Max Slap RYCB-Zeilschool

Max schakelt het zeilen naar full speed: 250 dagen per jaar van de ene stage naar de andere buitenlandse regatta’s, inclusief verkenning van het Olympisch vaarwater. Na twee jaar zijn Max en Levi sparing partners van Yannick en Tom Pelsmaekers die uiteindelijk het Olympisch ticket in de 49-er klasse veroveren.

Tijd dus om de focus te verleggen naar de studies. Wat ten koste gaat van de topsport, dus komt het lesgeven terug in beeld. Zowel bij de RYCB als bij het Optimistenteam van WWSV. De drie weken lange zijsprong naar het Caraibos Be./Brussels team in de Tour de France à la Voile van 2019 was een belangrijke ervaring op alle gebied. Ook omwille van de Diam 24 trimaran waarmee de in en offshores worden gevaren en de mix van amateur en professionele teams.  

RYCB-Zeilschoolverantwoordelijke met visie

RYCB-Zeilschool wintertraining

Dat jaar wordt Max aangesteld als RYCB-Zeilschoolverantwoordelijke. Er liggen grootse ambities voor de boeg. Ondanks de Corona situatie slaagt hij er in veel vitaliteit in de Zeilschool te blazen en komt er een nieuw RYCB Optimistenteam plus racy Optimisten en trainingen die zelfs in de winter doorlopen. Bovendien geeft hij blijk om heel vlot en aandachtig met de pupillen om te kunnen gaan, wat een extra troef is om de zeil ‘goesting’ door te geven.

Lees hier meer over de RYCB-Zeilschool

Contacteer Max Slap: zeilschool@rycb.be