EmergenSea 24 – Maritime First Aid Course
Nog meer dan aan de wal, is het noodzakelijk snel en adequaat in te kunnen grijpen bij een ongeval of medisch probleem op zee of een minder open water. De hulpdiensten zijn daar immers niet zo snel ter plaatse. De schipper is bovendien moreel en juridisch verantwoordelijk voor wat er op en met zijn schip gebeurt. Zelfredzaamheid is hierbij van enorm belang.
Schrijf je daarom in op onze Maritime First Aid Course. Een team van medici en paramedici met grote affiniteit voor de pleziervaart dompelen je onder in de wereld van eerste hulp aan boord. Een cursus boordevol simulaties in het kader van het RYCB-clubhuis, de Schelde en de Jachthaven Antwerpen Linkeroever.
Deze cursus is modulair opgebouwd om flexibiliteit in te bouwen. Je kan slechts naar een volgende module als je de voorloper ervan hebt gevolgd. Bij voorkeur worden de modules kort op elkaar gevolgd, zodat eerder opgedane kennis niet te ver weg zit.
EmergenSea Module 1
Tweedaagse cursus
- Wondzorg (miv vreemd voorwerp, aangezichtsletsel, splinter, steken & beten, blaren, brandwonden, inhalatie-verbranding)
- Letsels aan ledematen (koelen, spalken, hechten)
- Stappenplan miv alarmeren
- Stop the bleeding – shock
- Verslikking
- Problemen van de ademhaling (astma, COPD, longontsteking, longembolie, longoedeem, klaplong, letsels aan de borstkas, paniekaanval)
- Problemen van de circulatie (hartinfarct, shock, flauwte)
- Reanimatie van volwassene, kind, baby
EmergenSea Module 2
Eendaagse cursus
- Problemen van het zenuwstelsel (diabetes, beroerte, vergiftiging, epilepsie, hoofdletsel, wervelletsel)
- Problemen veroorzaakt door omgevingsfactoren (onderkoeling, zonneslag/hitteslag, elektriciteitsongeval, verdrinking, allergische reactie)
- Problemen met de luchtweg (verslikking, inhalatie-verbranding, allergische reactie, aangezichtsletsel)
Deze tweede module geeft, na slagen op een examen op een aparte avond, recht op een certificaat, erkend door FOD-Werkgelegenheid en FOD-Mobiliteit.
EmergenSea Module 3
In een dag wordt ingezoomd op zelfredzaamheid
- ABCDE-stappenplan met in begrip van het nemen van parameters
- Radio medisch advies
- Boordapotheek
- Hechten
- Zeeziekte
- Voedselvergiftiging
Lesgevers
- YANNICK HENS – Erkend ambulancier Dringende Geneeskundige Hulpverlening (112), Rode Kruis instructeur, lesgever eerste hulp Six Minutes.
- MICHIEL DE SMET – Urgentieverpleegkundige, European Resuscitation Council (ERC) instructeur betreffende ALS (Advanced Life Support), lesgever Rode Kruis, Resuscitation Officer Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
- PIETER MERTENS – Cardiothoracaal anesthesist Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), Rode Kruis instructeur, European Resuscitation Council (ERC) instructeur betreffende Advanced Life Support, Trauma Life Support, Pediatric Life Support.
Voorwaarden en data
Leeftijd
Je moet minstens 16 jaar zijn om de cursus te volgen. We hebben maximaal 15 plaatsen om iedereen maximaal de kans te bieden te kunnen oefenen.
Beperking
Als je een bepaalde fysieke beperking hebt, zoeken we graag samen naar een oplossing (hardhorend, visueel, motorisch).
Data
De beschikbare data staan in het formulier onderaan. Je kan je inschrijven voor alle modules samen, maar deze dienen dan in hetzelfde schooljaar afgerond te worden.
Tarieven
- Module 1: 250 euro (2 dagen)
- Module 2: 150 euro (1 dag + examen apart)
- Module 3: 200 euro (1 dag)
- Pakket module 1 + 2 = 350 euro (binnen hetzelfde jaar)
- Pakket module 1 + 2 + 3 = 500 euro (binnen hetzelfde jaar)
RYCB leden en RYCB zeilmonitoren genieten korting van 15%
De prijs dekt lesgevers, poppen en EHBO-materialen, simulanten, lokalen en catering (doorlopend koffie/thee/water en een broodjeslunch).
Contact
- Dr. Pieter Mertens
- E-mail: emergensea@rycb.be
- Mobile +32 494 177 606